Spring naar inhoud


Bekoelde vriendschap

Beste Beatrijs,

Van de week was ik uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje, ik had zelfs al een cadeau gekocht, maar op het laatste moment ben ik niet gegaan, want deze vriend laat het al een hele poos afweten als ik iets voorstel. Hij is dit jaar ook niet op mijn verjaardag verschenen en maakt eigenlijk alleen tijd voor me, als hij daar voordeel van heeft. Ik aarzel of ik hem dat moet zeggen of het cadeau gewoon moet afleveren en er verder koeltjes het zwijgen toe zal doen. Ik geloof dat ik bozer op hem ben dan ik mezelf wil toegeven.

Wrokkig

Beste ‘Wrokkig’,

Niet achteraf het cadeau gaan bezorgen. Als u het feestje hebt overgeslagen, moet u niet alsnog entreegeld gaan betalen. Ook niet, zoals u overweegt, bij wijze van goedmakertje in combinatie met ‘koeltjes zwijgen’. Zelfs trouweloze vrienden verdienen zo’n dubbele boodschap niet.

U heeft het gevoel dat uw vriend alleen maar met u omgaat, als hem dat goed uitkomt, en dat uw eigen behoeften niet aan bod komen. U schetst uzelf in de rol van geëxploiteerde. Dit is geen geschikt thema voor een goed gesprek. Stelt u zich het maar voor. U: ‘De laatste tijd heb ik het idee dat je misbruik van me maakt.’ Hij (nietsvermoedend): ‘Hoe kom je daarbij? Ik draag je op handen!’ U: ‘Ja maar alleen als het jou uitkomt.’ Hij: ‘Mijn leven is wat hectisch de laatste tijd, het is allemaal zo druk en nu heeft mijn auto het ook nog begeven. Ik zal je vertellen, ik belde de wegenwacht en’ U: ‘Zie je, dat bedoel ik nou.’ Hij: ‘Je hoort bij mijn beste vrienden, echt waar, ik zal nooit vergeten dat we’ U: ‘Luister, je hoort niet wat ik zeg.’ Hij: ‘Waar doet dit gesprek me toch aan denken? O ja, toen ik met mijn ex ruzie kreeg in Schotland. We zaten in een café, en zij begon ineens … o, sorry, het is niet mijn bedoeling je met mijn ex te vergelijken. Oké, zeg het maar, we gaan het over jou hebben.’ Enzovoort en zo verder regelrecht de afgrond in.

Onder vrienden is het minder gebruikelijk dan onder geliefden om elkaar te vertimmeren of bij te schaven. Als u desondanks een therapeutische tournure overweegt, moet u die vooral niet zelf initiëren. Wacht af tot uw vriend weer eens wat van zich laat horen. Als dit uitblijft, is glashelder hoe de vriendschap ervoor staat, namelijk over en uit. Mocht hij wel toenadering zoeken, wees dan uw gewone (beminnelijke) zelf en beoordeel achteraf of hij aan uw innerlijke standaard beantwoordde. Misschien vraagt hij wel ‘of er iets aan de hand is’ – dat is het moment om toe te slaan met uw wrevel. Misschien is het exploitatieve in zijn gedrag vanzelf al bijgetrokken. Zo niet, dan moet u afscheid nemen. Helemaal alleen in uw eigen hoofd. Dat bespaart u gezichtsverlies en bovendien houdt u zo de toekomst onbenoemd. Sommige vriendschappen kunnen na een jarenlang verblijf in de ijskast ineens weer opbloeien.

Artikelen in Cadeaus, Verjaardag, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Heni schrijft

    Beatrijs heeft gelijk, verander in zo’n situatie zijn/haar plek in uw hoofd van vriend(in) naar kennis en neem het zoals het komt.
    Dan kan ook aan de eigen behoefte worden voldaan, want er wordt niet gewacht tot de ander aan de verwachting voldoet.
    Met andere woorden: u neemt het heft niet in eigen handen, maar in eigen hart.



Sommige HTML is toegestaan