Beste Beatrijs,
Vorig jaar hebben wij met vier vriendinnen een studentenhuis betrokken. Het samenwonen gaat erg goed, iedereen houdt zich netjes aan de regels en er is nog nooit ruzie geweest. Hoewel we veel dingen samen doen en veel dezelfde vrienden hebben, hebben we ook allemaal onze eigen activiteiten en behoefte aan onze privacy. Aangezien een van ons een jaar in het buitenland studeert, hebben we nu een nieuwe tijdelijke huisgenoot. Zij is nog erg jong, is net begonnen met studeren en heeft nog weinig vrienden. Ze wil erg graag aandacht. Meestal zijn dit tamelijk oninteressante klaagverhalen. Hiervoor valt ze zomaar je kamer binnen zonder te vragen of ze binnen mag komen. Ook als je naar de wc gaat of net thuis komt, staat ze in de gang om een gesprek te beginnen. In het begin hebben we haar op sleeptouw genomen en hebben we haar mee uitgevraagd en haar aan onze vrienden voorgesteld, maar nu hebben we er eigenlijk een beetje genoeg van en beginnen we haar te ontlopen. Zij gaat ervan uit dat ze meegevraagd wordt en dat ze zich in elk gesprek mag mengen. We zijn bang om naar de wc te gaan omdat het weer resulteert in een klaagzang van een kwartier. We willen haar niet kwetsen maar toch willen we haar laten merken dat we stapelgek van haar worden!
We balen van haar
Beste We balen,
Niet meer naar de wc durven in je eigen huis is een beetje overdreven. Dan laten jullie drie wel heel makkelijk met je sollen. Waarom zouden jullie je zo willoos door haar laten gijzelen? Als ze op ongelegen momenten tegen je aan begint te praten, zeg je: ‘Sorry, nu even niet, ik moet naar de wc/ ik ben hard aan het studeren/ ik heb geen tijd voor je/ ik zit nu met iemand anders te praten’. Iemand met wie je in huis woont moet je kunnen weerstaan, zonder die persoon ten diepste te beledigen. Dat is een sociale vaardigheid die je je eigen moet zien te maken. Sociale kletspraatjes met een huisgenoot komen nu eenmaal niet altijd uit. Dat moeten jullie tegen haar kunnen zeggen en zij moet dat kunnen begrijpen. Als ze te lang dooremmert over zichzelf, moet je ook in staat zijn het gesprek een andere wending te geven. Dat kan door ijskoud over iets anders te beginnen, maakt niet uit wat. Kondig het desnoods met zo veel woorden aan: ‘Zo, genoeg gepraat over jou. Nu weer eens een ander onderwerp.’
Sluit haar niet helemaal uit van jullie gemeenschappelijke activiteiten of gesprekken. Tenslotte is zij een huisgenoot en het is niet aardig om haar in de ijskast te zetten. Maar iemand met irritante neigingen kan best een beetje worden afgeremd en bijgestuurd op een kordaat-vriendelijke manier. Probeer het maar. Het is een vaardigheid, waar je later in het leven nog veel plezier van kunt hebben.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.