Beste Beatrijs,
Mijn schoonouders zijn christelijk. Mijn man heeft als tiener de kerk achter zich gelaten. Hier waren zijn ouders erg teleurgesteld over, ook over het feit dat we niet in de kerk zijn getrouwd. Ikzelf ben overtuigd atheïst, maar respecteer hun geloof. Wij hebben een zoontje van 10 maanden en de laatste tijd valt het me op dat ze proberen hem ook te laten bidden voor het eten. Ze zeggen ‘Handjes vouwen!’ tegen hem, iets wat een nul-jarige uiteraard niet snapt. Helemaal stuitend vind ik dat ze verwachten dat hij stil is tijdens het bidden. Het is al een paar keer gebeurd dat mijn schoonmoeder ‘Sssst!’ siste naar mijn zoontje voor het gebed toen hij vrolijk aan het brabbelen was. Het irriteert mij vreselijk dat ze op sluwe wijze proberen iets van het geloof bij mijn zoontje er in te rammen. Zij moeten ons toch ook respecteren? Wat is uw advies? Laten rusten of toch laten weten dat ik er niet van gediend ben?
Baby moet meebidden
Beste Baby moet meebidden,
Uw schoonouders zijn gewend te bidden voor het eten. Dat staat hun vrij – niet-gelovigen worden tijdens een bid-ritueel geacht respectvol het zwijgen ertoe te doen. Het kan geen kwaad om uw zoontje van bijna een alvast eraan te laten wennen dat hij op dat moment ook even stil moet zijn. Het geeft niet dat hij er niks van begrijpt. Als hij wat ouder is, vanaf een jaar of drie, kunt u hem uitleggen wat bidden is, waarom opa en oma dat doen en u kunt hem enige op zijn leeftijd toegesneden achtergrondinformatie verstrekken. Van de aanmaning om even stilte te betrachten zal hij echt niet gelovig worden, ook niet van het gebaar handjes vouwen. Ik denk niet dat uw schoonouders op sluwe wijze bezig zijn om hun geloof bij uw kind erin te rammen. Daar is wel wat meer voor nodig. Het is hun alleen om inachtneming van de conventies te doen. Verbijt uw ergernis, ga er niet over in discussie, want daarmee drijft u de hele geloofskwestie, die toch al gevoelig zal liggen bij uw schoonfamilie, nodeloos op de spits.
Klinkt bekend. mijn dochters oma en opa nemen mijn dochter zelfs mee naar de kerk.
Gelovige mensen kunnen zich niet verplaatsen in niet gelovigen en sporen van het geloof zullen ook altijd op blijven duiken.
Het enigste wat je kunt doen is idd voor je kind opkomen. op een latere leeftijd kun je uitleggen waarom oma en opa zo doen. Voor nu gewoon duidelijk maken aan oma en opa dat hun gewoontes niet die van jullie zijn. en dat ze daarom niet van een klein kind kunnen verwachten dat ze zich aanpassen aan hun gebruiken. waar hij maar sporadisch mee in aanraking komt.
Overtrokken reactie van inzender. Een kind, zelfs zo’n kleintje, krijgt er niets van als het heel even stil moet zijn. Ik ben (als kind van niet-gelovige ouders) naar een protestantse middelbare school gegaan omdat het onderwijs daar heel goed was. Op zo’n leeftijd snap je er veel meer van maar ook ik ben niet gelovig geworden. Het kan geen kwaad om iets op te steken over religie en de rituelen die erbij horen omdat ze deel uitmaken van onze samenleving. En daarvoor hoef je je tot geen enkel geloof te bekeren.
@Lindaja: als je (schoon)ouders gewend zijn naar de kerk te gaan en jij je kinderen daar het hele weekend inclusief zondag laat logeren, wat verwacht je dan? Ze kunnen moeilijk de kinderen alleen thuis laten als zij ter kerke gaan. Of verwacht je dat ze thuis blijven omdat jij niets met het geloof hebt?
Wees blij dat ze willen oppassen en dat de kinderen leuk contact hebben met opa en oma. Net als CH zegt, er steekt helemaal geen kwaad in en geloven blijft een persoonlijke keuze. Je wordt niet geïndoctrineerd.
Zie het zo: uw zoon krijgt informatie en ervaring mee waar hij later zelf over kan nadenken en een geïnformeerd besluit kan nemen. En een geïnformeerd besluit nemen door kennis op te doen en daar een conclusie uit te trekken is nu precies wat atheïsten doen als het gaat om geloof.
@Zaantje. Schrijfster rept met geen woord over het ter kerke gaan. Ze heeft het ook niet over oppassen. Ze heeft het erover dat ze het vervelend vindt dat haar kind bidden aangeleerd wordt (‘handjes vouwen’) als ze op visite zijn. Waar ze gewoon bij zit. Heel vervelend dat de grootouders de wensen van de ouders niet respecteren.