Beste Beatrijs,
Wij hebben twee volwassen kinderen. Onze oudste zoon vierde vorig jaar zijn 40ste verjaardag en vanwege deze mijlpaal hebben we hem een groter geldbedrag gegeven dan voor een gewone verjaardag. Nu wordt onze schoondochter binnenkort ook 40 en we vragen ons af of we haar ook een groter bedrag moeten geven of dat we kunnen volstaan met het bedrag voor een gewone verjaardag. Over een paar jaar speelt dezelfde vraag met onze jongste zoon en zijn vrouw. Zelf ontvangen wij als ouders eigenlijk geen cadeaus van hen, maar het is misschien normaal dat cadeaus wel door ouders aan kinderen worden gegeven en niet omgekeerd. Wat raadt u ons aan?
Verschil tussen kind en schoonkind
Beste Verschil tussen kind en schoonkind,
U mag zeker uw eigen kinderen een groter bedrag (een duurder cadeau) geven, terwijl u voor uw schoonkinderen minder hard in de bus blaast. Met dat onderscheid is niks mis. Er is trouwens wel wat mis met het feit dat u als ouders nooit een cadeautje van uw kinderen krijgt. Zelfs kleine kinderen geven hun ouders van hun zakgeld een cadeautje met verjaardagen of ze maken een mooie tekening of zoiets. Blijkbaar bestaat in uw familie die gewoonte niet, maar het is merkwaardig om niet te zeggen onaangenaam, dat de cadeaus (die niet eens duur hoeven te zijn) alleen maar één richting op gaan: van ouders naar kinderen en niet andersom. Als u jarig bent en u zit klaar met thee en taart omdat de kinderen langskomen, vindt u het toch ook leuk om een attentie te krijgen?
Dan voortaan alleen bij mijlpalen een geschenk geven.
Maar hebt u niet zelf actief bijgedragen aan dit eenrichtingsverkeer?
Heel raar om je schoondochter minder te geven als je eigen zoon. Je schoondochter is toch geen tweederangs familielid ?
Hoe zou je het zelf ervaren als je “minder waard” wordt ervaren door je schoonouders, maar er waarschijnlijk wel van je verwacht wordt dat je je als volwaardig familielid opstelt?
@Wieteke
Maar zij heeft toch eigen ouders?
Ik zie het niet als minder waard.
Ik kan me voorstellen dat, aangezien deze mensen je niet hebben opgevoed, je pap hebben gevoerd en je neus hebben gesnoten toen je klein was, je gewoon niet zo’n sterke band met ze hebt als je eigen ouders.
Misschien dat dat veranderd als je je eigen ouders verliest…maar zolang je gewoon je eigen familie hebt, kan ik me voorstellen dat je geen ‘nieuw familielid’ bent.
Ze hebben je tenslotte niet geadopteerd.
@Wieteke: ik snap het heel goed hoor. Je bent als schoonzoon/-dochter niet zozeer een tweederangsfamilielid, maar in de meeste gevallen heb je met je echte ouders toch een veel diepere band. Ik zou als schoonzoon absoluut geen moeite hebben om minder te krijgen dan mijn partner.