Beste Beatrijs,
Sinds enige tijd vraag ik visite hun schoenen uit te doen. Dit geeft een extra gevoel van huiselijkheid en beperking van lawaai (vooral van kinderen), maar de belangrijkste reden is voor mij het afweren van de nattigheid en het vuil dat onder schoenen het huis in wordt gesleept. Meestal doet men dit zonder al te veel gezeur. Maar sommige mensen (schoonfamilie) lopen te klagen en te mopperen waarom dat nou moet en dat het overdreven is. Wat moet ik hiermee?
Schoenen uit!
Beste Schoenen uit,
Zijn optisch schone schoenzolen schoon genoeg voor binnen?
Het is in Nederland geen algemeen gebruik dat mensen hun schoenen uittrekken, wanneer ze andermans huis betreden, althans niet in een stedelijke omgeving. Op het platteland, waar meer zand en modder voorkomen, wordt besmeurd schoeisel doorgaans wel uitgedaan bij de voordeur. Het automatisme voeten vegen op de deurmat na een wandeling over regulier plaveisel zou het binnenlopen van nattigheid, straatstof en andere ongerechtigheden moeten kunnen voorkomen. De vraag is of optisch schone schoenzolen schoon genoeg zijn om in aanraking te mogen komen met een vloer binnenshuis. Voor de meeste mensen hoeft een vloer niet zo brandschoon te zijn dat je er van kan eten. Regelmatig stofzuigen of dweilen volstaat om de boel op orde te houden. Er is ook een (groeiende?) minderheid die schoenen beschouwt als een bron van gevaarlijke microben die de vloer contamineren en het op de gezondheid van bewoners hebben voorzien. Over en weer beschuldigt men elkaar van gebrek aan hygiëne dan wel van smetvrees.
Sommige culturen hechten meer aan zuiverheid dan andere en iedereen kan zijn eigen hygiënestandaarden erop nahouden, dus als gastheer/-vrouw kunt u altijd bezoekers vragen om hun schoenen uit te doen. Bedenk wel dat veel mensen niet blij zijn met uw huisregel, omdat ze vinden dat hun schoenen deel uitmaken van hun outfit. Zonder schoenen voelen ze zich niet compleet en een beetje naakt. Anderen krijgen zonder schoenen last van koude voeten en weer anderen ruiken liever niet andermans of hun eigen zweetvoeten. En je hebt degenen die hun kalknagels of zwemmerseczeem binnen de afbakening van hun eigen schoeisel willen houden om anderen de aanblik te besparen of hen niet te besmetten.
Natuurlijk staat een schoenen-uit-aanmaning u vrij, maar ik raad u aan om bezoekers niet te dwingen, tenzij het kinderen zijn. Koop een voorraad van die blauwe, flinterdunne plastic schoenhoesjes, zoals men wel in kindercrèches en zwembaden ziet, om aan bezoekers uit te reiken. Geef iedereen de keus tussen schoenen uit of beschermhoesjes aan. Sommige mensen beschouwen het als licht vernederend om zich op sokken of in panty’s te moeten vertonen. Met die blauwe overtrekjes zien ze er weliswaar uit alsof ze moeten aantreden aan de operatietafel, daar staat tegenover dat ze tenminste hun schoenen mogen aanhouden.
Visite komt doorgaans alleen in de woonkamer, gang en toilet en het is niet gebruikelijk daarvoor de schoenen uit te doen. De gastheer/vrouw kan de ruimtes een dag later prima stofzuigen of dweilen, en dan is het euvel weer verholpen. We leven niet in Japan met dure tatamimatten op de vloer.
Kinderen zijn een ander ding: aan kinderen die rennen of verder het huis in gaan kan je makkelijk zeggen dat de schoenen uit moeten als ze naar boven willen.
Bij goede vrienden of familie hoeft het trouwens geen probleem te zijn: als iedereen van te voren weet dat u liever geen schoenen heeft, kunnen ze hier rekening mee houden in hun keuze schoenen/sokken, en ik neem bij één familielid zelfs pantoffels mee – we zijn dusdanig hecht dat dat gewoon kan. Dat is een stukje rekening houden met elkaar. Ik zou de kwestie alleen niet doordrukken als uw schoonfamilie er echt moeite mee heeft.
Ook ik heb vrienden die, ivm hun lichte vloerbedekking, vragen of ik mijn schoenen uit wil doen. Dat doe ik dan gewoon en neem zelf sloffen mee of dikke sokken, geen punt. Als mijn gastheer of -vrouw met blauwe overtrekjes aan zou komen, zou ik daar heel eng van worden en denken dat hij aan smetvrees lijdt, daar zou ik echt even van bij moeten komen, voordat het gezellig kan worden!
Ik ben eens aan de deur geweest bij buren die verder in de straat wonen om iets te vragen over een bepaalde tuinplant. Ik ken die mensen niet zo goed, maar de man des huizes kwam aan de deur met omwikkelde voeten van blauwe plastic hoesjes (zoals je ze wel eens ziet in de badkamer om je haar droog te houden). Hij had geen antwoord op mijn vraag, maar vroeg zijn vrouw om even aan de deur te komen. Ook zij kwam aangeschuifeld met blauw omwikkelde voetjes. Ik heb haar antwoord niet zo goed onthouden ….
Een vriend vierde zijn verjaardag thuis op 4 hoog Amsterdam. Om zijn parketvloer te beschermen vraagt hij ook altijd zijn bezoek om de schoenen uit te doen, dit geeft mij lichte ergernis maar om de lieve vrede te bewaren doe ik dat dan ook altijd. Je kunt tegenwoordig pantoffels kopen die eruit zien als dieren en die werden dus eens zijn verjaardagscadeau van alle gasten, grote lol omdat het er belachelijk uitzag bij iedereen die op daar die avond mee rondliep. Heel Artis was vertegenwoordigd…
Ongeschoeid rondlopen was vroeger makkelijker, want toen hadden de meeste huishoudens kamerbrede wollen of nylon vloerbedekking. Tegenwoordig heeft bjna iedereen laminaat, waarop je op pantyvoeten een lelijke schuiver kunt maken. Omdat ik geen andere kleding draag dan business casual, vind ik pantoffels of noppensokken uit den boze. Of ik moet in mijn nachtpon mijn opwachting maken….Als hygiëne zo’n issue is, dan zou de gastvrouw of -heer het bezoek ook moeten verzoeken om na gebruik van het toilet de handen te wassen (zoveel mensen wassen hun handen gewoon niet, gruw…), maar dat zou echt ongastvrij zijn.