Beste Beatrijs,
Onlangs is mijn man op 84-jarige leeftijd na twee maanden ernstige ziekte overleden. We hebben ongeveer 100 rouwbrieven verstuurd. In de afscheidsdienst in onze kerk waren ruim 200 aanwezigen. Daarnaast ontving ik tot op heden een kleine 70 condoleancekaarten. Tijdens de twee maanden ziekte ook nog zo’n zelfde aantal kaarten. Niet alleen van familie of vrienden, maar ook van gemeenteleden, buren, kinderen van vrienden enzovoort. Alles bij elkaar een overrompelende hoeveelheid hartverwarmende reacties. Nu moeten er straks bedankkaartjes verstuurd worden. Hoe moeten we dit aanpakken? Wie wel een kaartje, wie niet? Mag het ook per e-mail?
Bedanken voor medeleven
Beste Bedanken voor medeleven,
In de traditionele etiquette wordt de categorie mensen die alleen maar naar de uitvaartdienst zijn gekomen of alleen maar een eenregelige condoleancekaart hebben gestuurd niet bedankt. Degenen die aanwezig zijn geweest bij het afscheid hebben de gelegenheid gehad om de nabestaanden persoonlijk te condoleren en zijn bij het handen schudden al bedankt voor hun aanwezigheid c.q. hun medeleven. Nog een schriftelijk bedankje erachter aan sturen is overbodig. Volgens de traditionele etiquette is het wél nodig om iedereen die een condoleancebrief heeft geschreven persoonlijk te bedanken door een brief(je) terug te sturen. Dat gaat dan om de mensen die de moeite hebben genomen om een brief te schrijven met herinneringen aan de overledene en woorden van medeleven voor de nabestaanden. De categorie mensen die moeite hebben gedaan voor een persoonlijke brief is veel kleiner dan de totale hoeveelheid mensen die op een of andere manier hun medeleven hebben betuigd, dus als die kleine groep met individuele dankbrieven of -kaartjes afgehandeld kan worden, is dat op zichzelf voldoende.
Voor veel nabestaanden is een afwikkeling met aparte, persoonlijke dankbrieven of -kaartjes toch te veel moeite, dus ontwerpen ze een standaard bedanktekst met een foto van de overledene die ze laten drukken of printen en die ze toesturen naar de briefschrijvers. En als ze toch eenmaal zo’n bedankkaartje hebben, kunnen ze er net zo goed een paar honderd extra van laten afdrukken en naar iedereen toesturen. Aldus is de gewoonte erin geslopen om iedereen een bedankkaartje toe te sturen, wat strikt genomen niet nodig is, maar kwaad kan het natuurlijk niet.
Als u graag iedereen schriftelijk wil bedanken, kunt u zo’n bedankkaartje met standaardtekst laten drukken en toesturen. Degenen die per e-mail hebben gecondoleerd, kunt u per e-mail bedanken. Voor degenen die zich ingezet hebben tijdens de ziekte van uw man of die een bijzondere brief hebben geschreven, kunt u een paar persoonlijke woorden met de hand erbij schrijven op het kaartje.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.