Beste Beatrijs,
De zus (62 jaar) van mijn man is alleenstaand en krijgt een bijstandsuitkering. Haar man is vorig jaar overleden. Ze doet vrijwilligerswerk in de bibliotheek en de kerk en heeft geen geld voor leuke dingen. Wij zijn met pensioen en hebben een aardig inkomen. We overwegen om haar financieel wat te ondersteunen. Misschien maandelijks een bedrag, niet op een rekening die ze voor de gemeente moet verantwoorden maar op een andere manier. Wel vroegen we ons af of we er nog mee kunnen stoppen, als ons inkomen lager wordt bijvoorbeeld omdat een van ons overlijdt. Misschien is het beter om haar af en toe iets te geven? We wonen niet bij elkaar in de buurt en komen een paar keer per jaar bij haar op bezoek.
Zus ondersteunen
Beste Zus ondersteunen,
Heel sympathiek dat u en uw man uw (schoon)zus met een financieel extraatje willen helpen. Ik denk dat dit het beste gaat door eenmalig een bedrag in contanten te geven en er niet een maandelijkse storting van te maken. Wanneer u baar geld geeft, valt het buiten de bijstandsuitkering. Als u geld overmaakt via de bank, kan haar bankrekening worden gecontroleerd, en zal zij gekort worden op haar uitkering. Een (groter) bedrag ineens is ook beter dan elke maand een klein bedrag, omdat er bij elke schenking bedankt moet worden, en het is prettiger voor uw schoonzus om één keer te bedanken dan elke maand weer opnieuw.
Ik raad u aan een jaarlijkse som contant geld aan haar te geven op een vast tijdstip dat u het beste uitkomt. U kunt erbij zeggen: ‘Wij zitten nu goed in ons geld en we vinden het fijn om jou te laten delen in onze relatieve rijkdom, zodat je ook eens wat leuks voor jezelf kunt aanschaffen. Zolang we het kunnen missen, doen we dat graag en als we het niet meer kunnen missen, houden we ermee op.’ Als u één keer een schenking doet, betekent dat niet dat u dat tot in lengte van dagen moet volhouden. U bent te allen tijd vrij om over uw geld en uw goede doelen te beslissen. U kunt van jaar tot jaar bekijken of het nog nodig is en of u hier nog financiële ruimte voor hebt.
Het advies aan de genereuze schoonzus is: “Wanneer u baar geld geeft, valt het buiten de bijstandsuitkering”. Dit is niet juist. Er is een inlichtingenplicht voor de bijstandsgerechtigde om alle informatie te melden die relevant kan zijn voor het recht op bijstand.
Of iedereen zich aan die informatieplicht houdt is een andere zaak. Adviezen volgens het principe: “wat niet weet, wat niet deert” lijken mij niet verstandig. Beter is het na te gaan of en welke praktische hulp in natura kan worden gegeven (boodschappen, mee op vakantie) zonder dat het recht op bijstand wordt beïnvloed.
Al maak je nog zo veel voorbehouden, als je ieder jaar een schenking doet gaat de ontvanger erop rekenen. Het gevolg is dat de vreugde steeds minder wordt en de ontvanger zelfs teleurgesteld zal zijn als de giften stoppen. Het lijkt me daarom beter om op minder regelmatige momenten iets in natura te geven, als er een goede aanleiding is. Bijvoorbeeld een nieuw meubel of kledingstuk.
@ Bas, ook giften in natura moet je melden. Punt is dat je dan nooit een cadeau of gift kan geven zonder er vooraf over na te moeten denken als gever. De regels zijn zo streng geworden dat bijna niets meer kan. Wat niet weet dat niet deert dan maar.
@ Bas, misschien beter sowieso het geld te geven als eenmalige attentie. Voorkom je alle onbedoelde verwachtingen en teleurstellingen. Het staat je dan alsnog vrij het een keer te herhalen…