Spring naar inhoud


Meer generaties onder een dak

Beste Beatrijs,

Kan ik (vrouw, 63 jaar) samen met mijn zoon een huis kopen? Wij zijn allebei zelfstandig en hebben eigen inkomens. Ik woon in een huurflat en mijn zoon in een klein koopappartement. Regelmatig hebben we het er over dat het zo jammer is dat er in deze individualistische maatschappij geen toekomstgerichte woningen gebouwd worden voor dubbele bewoning. Je ziet het nog wel op het platteland, maar het kan zoveel voordelen hebben om met meerdere generaties in een huis te wonen. Verlenen banken leningen aan een ouder en een kind? Zijn we dan automatisch een economische eenheid? Is het een rare overweging?

Toekomstbestendig wonen

Beste Toekomstbestendig wonen,

Samen een huis kopen is iets heel anders dan samen een huis bewonen. Het komt vaak genoeg voor dat ouders (of alleen een verweduwde vader of moeder) samenwonen met een volwassen kind dat nooit het huis uit is gegaan. Dan is het huis eigendom van de ouders (of het staat in ieder geval op hun naam als huurders) en woont het kind bij hen. Ook zie je wel containerwoningen voor senioren in de achtertuin van kinderen.

Uw vraag gaat over het aangaan van een gemeenschappelijke financiële verplichting. Het is heel ongebruikelijk dat een ouder en een kind samen een huis kopen (samen een hypotheek aangaan), omdat verschillende generaties een verschillend uitzicht op het leven hebben. Uw zoon is, vermoed ik, een dertiger. Ongetrouwd, zonder kinderen. Wie weet komt hij over een paar jaar iemand tegen met wie hij een gezin wil stichten. Het is dan niet handig als hij samen met zijn moeder een huis bezit waar verder niemand bij kan. Nog afgezien van de vraag of nieuwe partner in is voor een inwonende schoonmoeder. De constructie kan weer ongedaan worden gemaakt, maar het is ingewikkeld en geeft kapitaalverlies. Ander probleem: de eventuele andere kinderen. Als u nog meer kinderen hebt behalve deze zoon, komen er erfenisproblemen, wanneer u overlijdt en uw zoon in het huis wil blijven wonen, terwijl zijn broers en zussen aanspraak maken op hun rechtmatige deel van de erfenis.

Deze vorm van financiële belangenverstrengeling lijkt me geen goed idee, tenzij uw zoon enig kind is en heel zeker weet dat hij zijn leven nooit met een ander wil of zal kunnen delen en ook heel zeker is dat hij met zijn moeder wil samenwonen en voor haar wil zorgen tot het einde van haar leven. Mensen die samen een huis kopen denken op de lange termijn en vormen belastingtechnisch gesproken inderdaad een economische eenheid. Banken zijn vermoedelijk niet dol op constructies met eigenaren van verschillende generaties en zullen moeilijk doen over het verstrekken van een hypotheek. Het is natuurlijk veel eenvoudiger als één persoon een huis koopt dat geschikt is voor dubbele bewoning. Eén eigenaar is altijd makkelijker dan twee eigenaren. De hypotheek komt dan op naam van de een te staan en de ander kan een stevige huursom betalen. Een andere mogelijkheid is om gezamenlijk een huis te huren met een persoon in de rol van hoofdhuurder. Een huurovereenkomst heeft in ieder geval als voordeel dat die per maand weer op te zeggen is.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan