Beste Beatrijs,
Kort geleden gaf mijn dochter een feestje voor haar elfde verjaardag. Ze wilde met een aantal vriendinnen gaan discozwemmen. Zo gezegd, zo gedaan. Bij het cadeautjes-uitpakmoment bleek een van de meisjes niets bij zich te hebben. Ze had ergens gelogeerd en geen tijd gehad om een cadeautje te kopen. Terwijl de uitnodiging al ruim twee weken eerder was uitgedeeld. Het cadeau zou later nog komen, beloofde ze. Maar inmiddels is er alweer een weekend voorbij, is het meisje hier al weer langs geweest om te spelen, maar is er nog steeds geen cadeautje. Ik vind het erg sneu voor mijn dochter en eerlijk gezegd ook erg onbeschoft. Hoe ga ik hier mee om?
Cadeau blijft uit
Beste Cadeau blijft uit,
Maak er geen punt van en laat het zitten! Vertel uw dochter dat niemand recht heeft om cadeaus te krijgen. Een cadeau is altijd een vrijwillig gebaar en als een verwacht cadeau om een of andere reden uitblijft, kan de gedupeerde nergens z’n beklag doen. Spijtig, maar niets aan te doen. Uw dochter moet leren om met teleurstellingen om te gaan en een cadeau níet krijgen waar je wél op gerekend hebt is typisch zo’n tegenvaller die bij het leven hoort en waar je, als het goed is, niet langer dan een paar minuten de pest over in hebt.
Afgezien van de persoonlijke teleurstelling van uw dochter (begrijpelijk – ze is elf), hoe zwaar moet u als moeder eraan tillen dat er één meisje met lege handen kwam, terwijl de andere (zeven? tien? twaalf?) kinderen wel allemaal cadeautjes meebrachten voor het verjaardagspartijtje? Kinderen in deze tijd hebben doorgaans niet echt te klagen over de hoeveelheid cadeaus die ze met verjaardagen krijgen toegestopt van ouders, grootouders, andere familieleden en leeftijdgenoten. Bij een volgeladen cadeautafel siert het u niet te mopperen over een feestganger (of daar de moeder van) die een onbelangrijk, materieel steekje liet vallen.
Het lijkt me een mooi moment om te benadrukken waarom je een kinderfeestje organiseert: is dat om zoveel mogelijk cadeautjes binnen te harken of om de kinderen die je aardig vindt een goede tijd te bezorgen.
Als ze leert om oprecht blij en tevreden te zijn dat ze haar vriendin een goed feest heeft aangeboden en daarmee tevreden te zijn zal ze een veel beter mens worden dat mensen uitnodigt met als gedachte dat ze dan van die mensen een cadeau kan incasseren.
Jeeminee, het vriendinnetje van uw dochter is 11! De verantwoordelijkheid voor het regelen van een cadeautje ligt bij haar ouders, niet bij dat meisje. En ouders kunnen zoiets in de drukte van alledag prima vergeten zijn, zó belangrijk is een kleinigheidje op een feestje nou ook weer niet. Het is natuurlijk attent als het nog komt, maar maak er vooral geen punt van en geef uw dochter daarmee meteen een goed voorbeeld. Het hebben van fijne vriendinnen is toch véél fijner dan het krijgen van cadeautjes?