Beste Beatrijs,
Mijn man en ik (allebei tegen de vijftig) zijn 18 jaar gelukkig getrouwd. Sinds enige tijd heeft hij via Facebook weer contact met zijn ex-vriendin door wie hij vroeger aan de dijk is gezet. Ze hebben elkaar ook ontmoet, waarbij zij vertelde dat zij in scheiding ligt. Nu wil hij steeds met haar afspreken ‘om te horen hoe het met haar gaat’. Als ik bezwaar maak, zegt hij dat zij ‘nu eenmaal deel uitmaakt uit zijn verleden’, dat hij ‘een verantwoordelijke man is die weet wat hij doet en heus niet op een verhouding uit is’. Ik heb haar nooit ontmoet, ken haar alleen uit de verhalen van mijn man, maar ik vertrouw het niet. Ze stuurt hem steeds uitnodigingen voor allerlei culturele activiteiten, waar wij dan ruzie over krijgen. Ik vind uitgaan met haar onacceptabel. Hij zegt dat ik niet bepaal hoe hij zijn leven leidt. Ik ben geen jaloerse vrouw, mijn man heeft nog andere eigen vriendinnen met wie hij af en toe afspreekt en daar heb ik geen probleem mee. Maar deze ex bedreigt naar mijn gevoel ons huwelijk. Bovendien denk ik over haar: ‘Jij hebt je kans al gehad, je wilde hem niet! Ik wel! Laat ons met rust!’ Deze situatie ontwricht onze relatie en ik weet niet meer waar ik aan toe ben. Wat is redelijk? Mag ik vragen of hij voor mijn gemoedsrust het contact met haar wil verbreken?
Bedreigd door oude vlam
Beste Bedreigd door oude vlam,
Het is beter om de vijand met zoetsappigheid binnenboord te halen.
Begrijpelijk heeft u er moeite mee dat uw man opnieuw banden aanknoopt met deze ex. Zeker gezien het feit dat zij in scheiding ligt. Spreek (nog) geen veto uit, maar kijk het eerst even aan. Als u er op dit moment een halszaak van maakt, zal uw man wel voor u zwichten, maar u verliest heel veel aan macht. Hij zal u betichten van misplaatste jaloezie, hij zal u inwrijven dat hij zich voor u opoffert, dat u zich aanstelt, kortom u komt bij hem in de schuld te staan. Dat is niet prettig in een huwelijk. Beter is het om de vijand met zoetsappigheid binnenboord te halen.
In een relatie hebben mensen wel vaker hun eigen vrienden/vriendinnen, met medeweten en instemming van hun partners die deze vrienden doorgaans wél oppervlakkig kennen van feestjes of incidentele ontmoetingen. Als de ex uw man uitnodigt voor iets cultureels, zou u prima met hem mee kunnen gaan. Als hun afspraken zo onschuldig zijn, is er tenslotte geen reden om u als echtgenote daarvan uit te sluiten. U kunt toch best met z’n drieën een tentoonstelling bezoeken of naar een concert gaan? Het voordeel is dat u haar leert kennen en ervaart hoe zij en uw man met elkaar omgaan in uw aanwezigheid. Misschien blijkt het allemaal reuze mee te vallen en komt u tot de slotsom dat het best een leuke vrouw is, van wie u inderdaad (zoals uw man bezweert) geen gevaar te duchten hebt. Waarna u hen later met een gerust hart hun aparte afspraken kunt gunnen.
Stel eens zoiets voor. Of nodig de ex bij u thuis uit voor een etentje met z’n drieën. Als uw man daartoe niet bereid is, omdat hij zegt dat de ex dat niet wil, of omdat hij het zelf een slecht idee vindt dat u haar leert kennen, is er reden voor alarm. Dat zou betekenen dat hij u beiden uit elkaar wil houden, en dat wijst op niets goeds. Dan kunt u altijd nog uw conclusies trekken en hem een ultimatum geven: zij eruit of ik eruit. Maar probeer het eerst eens via de weg van het vriendelijk openstaan voor nieuwe contacten.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.