Beste Beatrijs,
Een vriendin van mij laat, als ze bij mij eet, altijd wat eten op haar bord liggen. Is dit misschien een teken dat het te veel was of een vorm van verwendheid? Zij is van Franse origine.
Restjes laten liggen
Beste Restjes laten liggen,
Sta er niet bij stil en zoek er niets achter. Het staat iedereen te allen tijde vrij om eten op z’n bord laten liggen. Om wat voor reden dan ook. Verschillende en zeer uiteenlopende redenen zijn mogelijk: vanuit een bepaalde culturele traditie, achtergrond of opvoeding, zomaar een gewoonte die iemand erop nahoudt, te veel opgeschept, een bepaalde tic, men vindt het niet lekker, men heeft genoeg. Het doet er niet toe waarom mensen hapjes laten liggen, want in de eerste plaats geldt dat niemand verplicht is om z’n bord leeg te eten. De etiquette schrijft voor om geen aandacht te besteden aan hoe veel of hoe weinig andere mensen consumeren. Het is domweg geen gespreksonderwerp. Een bord met etensresten wordt zonder commentaar afgeruimd. De enige personen die aangespoord kunnen worden om ‘hun bordje leeg te eten’ zijn kleine kinderen en de enigen die zo’n aansporing kunnen geven zijn de ouders.
Wel zonde dat er eten onnodig wordt weggegooid, misschien is heel luchtig vragen of dit een franse traditie is en dan even luchtig de hollandse zuinigheid verkondigen en lachen om het verschil. Misschien pikt zij de hint op.
Wat maakt dat uit? Als ze het wel opeet, is het ook weg.
Ik vind zo’n hint een vorm van onnodige bemoeizucht. En daarin inderdaad nogal Hollands, maar op een onaangename manier.
Uit mijn kindertijd staan me buitenlandse gasten bij die altijd wat op hun bord lieten liggen. Mijn moeder zei toen dat het in die cultuur onbeleefd was om je bord helemaal leeg te eten omdat je daarmee zou zeggen dat de portie te klein was ofzo.
In Frankrijk werd het ook wel L’honneur du plat
Genoemd
Dus een eerbewijs aan de schotel…
ik zeg in zo’n context vaak: wij oorlogskinderen eten ons bord altijd leeg.
Ik ken de regel anders. Als een ander voor je heeft opgeschept, mag je inderdaad laten liggen wat je liever niet wilt opeten. Maar als je zelf hebt opgeschept, is het onbeleefd om vervolgens niet alles op te eten. Waarom anders zo veel op het bord gedaan? Bij ons thuis gaan restjes van het bord bij het afval maar restjes uit de pannen in de koelkast om op een later tijdstip alsnog gegeten te worden. In zo’n geval is het echt duurzamer om niet te veel op te scheppen. Doe dan liever nog een tweede ronde.
Ik wil een kippenpoot en dan de helft niet opeten, ik vind het zonde, daar geeft een dier het leven voor gelaten.
Zelfde met brood een h boterham met een hap eruit laten liggen. Nare gewoonte dat je niet in dank word afgenomen.
Daar heb ik voor gewerkt zeg ik dan.
Een grote vuilnisbak vol met zakjes keurig gemaakt brood met beleg lag daar op de middelbare school, ja zei de leraar dat ik dat zag ze halen pakken koek in de kantine.
Ik ben tegen verspilling, dus dat mijn kinderen naar de middelbare school gingen konden ze hun eigen lunch maken en mee nemen .
Nee man was het antwoord iedereen eet koek. Ik eet wel als ik thuis kom.
Verwend, ondankbaar vind ik het, en als je wat op je bord laat liggen is het omdat het niet gaar is, je het absolute niet lekker vind. En als je genoeg heb gegeten, en je heb er niet aan gezeten dan kan je nog vragen of een ander je kippenpoot wilt