Spring naar inhoud


Bestek neerleggen na eten

Beste Beatrijs,

Mijn vriend heeft geleerd dat na de maaltijd het bestek wijzend van rechts naar links op het bord wordt gelegd, als teken dat je klaar bent met eten. Dat is natuurlijk correct. Hem is echter ook verteld dat de vork dan met de tanden naar beneden gelegd dient te worden. Wanneer de vork met de tanden naar boven ligt, zou dit betekenen dat het eten niet heeft gesmaakt. Wij hebben al eens rondgevraagd bij een aantal restaurants, maar deze regel is tot op heden door geen enkele ober erkend. Omdat mijn vriend zelf lang in de horeca heeft gewerkt, vraag ik me af of hij misschien toch gelijk heeft.

De vork als graadmeter?

Beste De vork als,

Ik heb nog nooit gehoord van een verschil tussen vork-tanden-naar-boven en vork-tanden-naar-beneden. Ik kan me niet voorstellen dat het iets betekent. Als het eten niet naar wens was, dan kunnen restaurantbezoekers dat toch gewoon zeggen tegen de ober? Dan kunnen ze in een moeite door uitleggen wat er dan precies mis was. Dat is veel handiger dan obscure signalen af te geven, die niemand duiden kan. De etiquette is er niet voor om dingen ingewikkeld te maken, maar om alles juist soepel te laten verlopen.

Artikelen in Eten en drinken, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Vincent L. schrijft

    Door het vork-op-bordprobleempje in Trouw van 20 augustus werd ik herinnerd aan een regel die ik vroeger eens van iemand gehoord heb: leg nimmer de vork met de punten naar beneden op het bord, want dit kan onaangenaam gekras veroorzaken. Ook het zien van een vork met de punten naar beneden op een bord kan bij gevoelige mensen de associatie met een dergelijk gekras oproepen.
    Waar zijn de grenzen van gevoeligheid? Ik kende iemand die witheet werd als een tafelgenoot met de vork zijn/haar tanden raakte.

  2. Anouk schrijft

    Ik heb wel eens gehoord in een deftige bestekwinkel dat dit per land verschilt. In Frankrijk bijvoorbeeld (meen ik) dekt met ‘dicht’, dat wil zeggen met de rug van de vork en de lepel naar boven. Daarom zitten daar de zilvermerkjes aan de voorkant. Elders dekt men ‘open’, met de holle kant naar boven en zitten de merkjes achterop. Dan zal het na het eten neerleggen van het bestek deze gewoonte wellicht volgen.

  3. Mieke Wilts schrijft

    Het open of gesloten op (in)dekken van bestek heeft van origine te maken met het familiewapen dat in het bestek is gegraveerd. Bij het gesloten opdekken van bestek staat het familiewapen op bolle kant, bij het open opdekken van bestek staat het familiewapen op de holle kant. Legt men mes en vork open neer op het bdord dan betekent dat men nog niet klaar is met het diner.

  4. Joost schrijft

    Het heeft inderdaad te maken met het familiewapen. Als men bestek heeft met een wapen er op dient het gesloten op het bord te worden gelegd als men uitgegeten is, dus met de vork tanden naar beneden. Als er geen wapen op staat moet het open neer worden gelegd.

  5. Marc schrijft

    Ik heb van huis uit meegekregen het bestek “dicht” te leggen zoals de starter van het bericht aangeeft. Tegenwoordig wordt daar weinig aandacht meer aan geschonken. De bediening in een restaurant zal het over het algemeen prettiger vinden de vork “open” aan te treffen. Dit heeft dan te maken met het uithalen van de borden.

  6. cpeijnenburg schrijft

    Aardige en nuttige site



Sommige HTML is toegestaan