Beste Beatrijs,
Ik zit in een kookgroep met een aantal dames van rond de 30 jaar. Sinds een jaar of drie spreken we om de zes weken af bij een van de leden thuis. Tot nu toe werd er bij binnenkomst altijd gezoend, maar onlangs deelde een van de leden mee dat zij voortaan een hand wilde geven. Ze zei dat ze had besloten om alleen haar beste vrienden nog te zoenen. Er ontstond een beetje ongemakkelijke situatie. Bij het vertrek werd er helemaal niet meer gezoend, ook niet door de andere leden van de groep. Wat vindt u hiervan? Kun je zomaar zo’n besluit afkondigen (en stoppen met zoenen) en hoe ga je daar als ‘ex-gezoende’ mee om? Is dat beledigend, of in het geheel niet?
Niet meer zoenen
Beste Niet meer zoenen,
Een beetje raar is het wel om ineens op te houden met een conventioneel begroetingsritueel. Zo ben je goede eetvriendinnen, zo ben je gedegradeerd tot vage kennissen. Het is alsof iemand die je al een tijdje kent aankondigt dat het afgelopen is met tutoyeren, omdat hij zich bij nader inzien prettiger voelt als er over en weer u wordt gezegd. Waarschijnlijk heeft deze vriendin tabak van het obligate zoenritueel (het zoenenderwijs afwerken van een heel gezelschap valt wel meer mensen zwaar) zonder dat ze daar speciaal iets beledigends mee bedoelt. Maar het treft wel degelijk onaangenaam wanneer mensen terugschakelen van warme naar wat koelere omgangsvormen. Ik raad u aan er verder geen aandacht aan te besteden. De andere leden van de kookgroep moeten vooral doorgaan met elkaar begroeten, zoals ze dat gewend waren: met zoenen. En de zoenweigeraarster wordt, geheel volgens haar wens, overgeslagen. Even goede vrienden toch?
Het is in het geheel niet beledigend. Misschien wilde uw vriendin er al jaren mee stoppen, maar durfde ze niet. Vrouwen moeten twee keer zoveel zoenen als mannen (die elkaar niet zoenen) en als je als vrouw één man zoent, moet je het hele gezelschap afwerken. Ik vind dat onhygiënisch en onprettig – zeker als de ander zo’n vieze natte plakkert geeft. Ik zou mijn goede vrienden best een luchtzoen willen geven, maar niet iedereen. Uw vriendin heeft met u of enkelen misschien geen moeite, maar onderscheid maken is pijnlijker dan niemand zoenen. Neem voor de goede vrede aan dat het niet om u gaat.
De Noren kussen niet maar drukken hun wang stevig tegen die van jou als ze je mogen en anders een stevige hand. Ik mag dat wel want ik vind dat gekus (dat is het ook), erg onhygiënisch.
het is niet alleen onhygiënisch, hoewel dat denk ik wel meevalt, maar men weet ook vaak niet de juiste techniek, men doet maar wat, wang tegen wang of juist een klapzoen, waar begin je rechts of links etc. Gewoon als de Fransen een hand en hooguit één zoen en dan alleen voor intimi. Zelf vind ik een hug ook al voldoende. Wie mij, als man, toch wil zoenen wordt door mij gewaarschuwd op onzedelijk betasten