Spring naar inhoud


Eetclub

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

Ik zit in een eetgroepje dat eens per maand bij elkaar komt. Tot voor kort waren we met ons vieren: een echtpaar en twee alleengaande vrouwen, en we rouleerden de kookbeurten per huis. Net is er weer een stel bijgekomen (man en vrouw). Met de nieuwe samenstelling vind ik dat we twee keer bij de echtparen zouden moeten eten tegenover één keer bij de singles. De anderen vinden dat onzin, want de mannen hielpen toch gewoon mee met het koken of anders ontkurkten ze toch de wijn ook wel eens? Ik heb het erbij laten zitten, maar eigenlijk zint het me niet. Wat vindt u?

Te vaak ingeroosterd

Beste Te vaak,

In principe hebt u gelijk dat echtparen voor twee tellen en niet voor één. Als men naar een restaurant gaat met een echtpaar en twee singles, dan betaalt het echtpaar de helft van de rekening en niet een derde.

Als de groep uit zes personen bestaat, is het eerlijker het aantal kookbeurten over zes te verdelen dan over vier. Dat het zo niet is geregeld komt natuurlijk doordat de betreffende mannen niet kunnen of willen koken en hun echtgenotes geen zin hebben om deze taak voor hen op te knappen. Mannen opereren in deze opzet als uiensnijder of wijnontkurker en beperken zich verder tot het opeten wat anderen hebben klaargemaakt. Hun echtgenotes doen liever 25 dan 33 procent van het werk, terwijl u liever 17 procent zou doen dan de u toegemeten 25 procent. En u geeft op jaarbasis ook nog relatief meer geld uit.

Allemaal waar, maar mensen die met liefde koken en plezier scheppen in elkaars gezelschap, hebben daar meestal geen rekenmachine bij nodig. Kennelijk ziet men in uw eetgroepje het koken toch een beetje als een verplichting, iets om over te marchanderen of om onderuit te glibberen. Ik voorzie geen lange toekomst voor deze eetgroep. Zes personen is in uw geval te veel.

Artikelen in Eten en drinken, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Petra schrijft

    Hoewel deze oorspronkelijke eetgroep waarschijnlijk uit elkaar gespat is, dacht ik dat het probleem ook op een andere elegantere manier had kunnen worden opgelost.

    Beide singles zitten in het zelfde schuitje en kunnen de handen ineenslaan. Nu de groep groter is geworden, is het koken meer werk. Waarom zou alleen een echtpaar de luxe hebben dat iemand meehelpt met koken, de fles ontkurken de tafel dekken? Om samen te koken hoef je niet getrouwd te zijn! De twee singles vormen samen een koppel, waarbij de ene keer de ene persoon de hoofdkok is en de ander assisteert en de andere keer omgedraaid. Hoe precies de 2 singles hun samenwerking invullen is geheel hun eigen keuze. Desnoods alleen een kwartier eerder arriveren en de deur voor de overige gasten opendoen.



Sommige HTML is toegestaan