Spring naar inhoud


Ontvrienden

Beste Beatrijs,

Ik heb een profiel op Facebook en Twitter. Bij al mijn leeftijdsgenoten (begin 20) is dit de aangewezen manier van met elkaar in contact staan. Zonder zo’n profiel ben ik niet op de hoogte van feestjes en krijg ik geen uitnodigingen. Ik moet er dus wel aan meedoen. Maar ik zou me graag willen ontdoen van facebookvrienden en twitteraars (mensen van vroeger, vage kennissen) die me ergeren en met wie ik verder geen speciaal contact wil. Ik durf dit niet goed, omdat ik bang ben dat ik hen daarmee beledig en dat ze me ter verantwoording zullen roepen als ik hen weer eens in het echt tegenkom.

Ontvrienden en ontvolgen

Beste Ontvrienden en ontvolgen,

U kunt uw profielen in de sociale media zo uitgebreid of beperkt inrichten als u zelf wilt. Op Twitter is het simpel genoeg: het staat iedereen vrij u te volgen en u volgt alleen degenen in wie u bent geïnteresseerd of die op een of andere manier belangrijk voor u zijn. De rest kunt u ontvolgen. Op Facebook hoeft u niet willoos elke gegadigde te accepteren die zich als vriend meldt. Niet reageren op een vriendschapsverzoek is hetzelfde als weigeren. Ga met de stofkam door uw facebookvriendenlijstje en ontdoe u radicaal van wezenloze elementen. Ontvrienden dus. Als u een voormalige facebookvriend in het echt tegenkomt en hij vraagt u waarom hij in ongenade is gevallen, zegt u dat dit niet persoonlijk was bedoeld, maar dat u er tegenwoordig een super-exclusief profiel op nahoudt, omdat het u anders allemaal veel te veel tijd kost.

Artikelen in Internet en e-mail.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Martijn schrijft

    Facebook kent opties om per contactpersoon aan te geven of je statusupdates (en eventueel wélke) van diegene wilt zien. Zo heb ik zelf, bepaald geen sportliefhebber, de afgelopen zomer een aantal vrienden van wie ik weet dat ze dat wel zijn, tijdelijk afgeschermd, zodat ik niet elk onbenullig WK- of OS-nieuwtje in mijn tijdlijn te zien zou krijgen.

    Iets soortgelijks zou de briefschrijver ook kunnen doen. Het is perfect mogelijk om mensen in je vriendenlijst te hebben zonder dat je ooit ook maar één uitlating van diegene te zien krijgt. De persoon in kwestie heeft dat zelf niet eens in de gaten.

    Achterbaks? Het is maar hoe je het bekijkt. Het is in elk geval minder pijnlijk dan iemand daadwerkelijk actief ontvrienden.

  2. Nym schrijft

    Voor Facebook is het misschien een betere optie om de berichtenfrequenties aan te passen. Je kan per vriend instellen of je alle, alleen belangrijke, of geen berichten van ze langs wilt zien komen. Ze merken hier zelf niks van..

  3. Turin schrijft

    Ik heb geen kwetter geen smoelenboek en ook geen raat.
    Zodoende houd ik tijd over en bescherm ik mijn eigen privacy en die van mijn gezin.
    Als er een uitnodiging voor een feestje op staat, en de gastheer wil je er ook bij hebben zal hij je persoonlijk moeten uitnodigen.
    Doet hij dat niet dan was je via de nieuwe media misschien wel uitgenodigd maar eigenlijk alleen kamer vulling geweest.
    Nu heb je lekker een avond voor je zelf over.
    Dus lekker ontvrienden of helemaal mee stoppen.

  4. fleur schrijft

    En als je niet wilt dat bepaalde mensen jóuw berichten lezen op Facebook, kun je ook nog es aanpassen wie jouw updates mag lezen. Dus maak een groep aan met mensen die je niet wilt ontvrienden maar die ook niet alles hoeft te lezen (“groep X”) en stel bij “wie mag dit zien” in: alle vrienden behalve ‘groep x’. Klaar.



Sommige HTML is toegestaan