Beste Beatrijs,
Laatst stapte ik, studente van 22 jaar, de bus in en begroette de chauffeur. Hij groette mij terug en mompelde: ‘nummer 9’. Ik ging voorin zitten en hoorde de buschauffeur praten met een reiziger. Hij legde uit dat hij de mensen telde die hem hadden begroet. Hij ergerde zich eraan dat er zo weinig mensen groetten. Wat mij opviel was dat hij mensen die de bus inkwamen ook niet groette. Hij groette alleen terug. Hier stoorde ik me aan. Moet de passagier als eerste groeten, omdat hij een ruimte binnenkomt? Maar de buschauffeur is toch een soort ‘gastheer’ en ook als een passagier een bus instapt en hem niet groet, vind ik dat de buschauffeur moet groeten. Wat vindt u?
Wie begroet wie?
Beste Wie begroet wie,
De buschauffeur is niet verplicht om instappende passagiers te groeten. Instappende passagiers zijn ook niet verplicht de buschauffeur te groeten. Het is aardig als er wel over en weer wordt gegroet, maar het is geen ramp als het niet gebeurt. Het doet er niet toe wie er als eerste groet. Zowel de buschauffeur als de passagier kan als eerste een groet plaatsen, waarna de groet vanzelf beantwoord wordt. Maar een buschauffeur kan er wel eens genoeg van krijgen om honderden keer per dag ‘Hallo’ te zeggen. En een passagier kan best totaal niet in de stemming zijn om wie dan ook te groeten. En dan wordt er aan beide kanten gezwegen. Ook goed.
Het is redelijk gebruikelijk dat een persoon die een ruimte binnenkomt, degene die er al zijn, als eerste groet. In dat opzicht mag je verwachten dat de passagiers het initiatief nemen om te groeten.
Op een gegeven moment heb je zo vaak gegroet en niets terug ontvangen dat je maar stopt om elke keer te groeten. Tenminste dat is mijn ervaring.
Tegenwoordig wacht ik af wat de passagier doet, wanneer deze oogcontact weigert dan is het verstandig om gewoon niets te zeggen…
Je hebt gelijk dat de buschauffeur een gastheer is, maar soms heeft het werkelijk geen enkele zin. Het hangt er ook heel erg vanaf welke lijn je rijdt! Lijn 105 met schoolkinderen heeft geen enkele zin om iets te zeggen, je krijgt ècht niets terug. Alhoewel, soms krijg je een blik van “verrek, het kan praten…”. An de andere kant heb je dan lijn 84 van/naar de Maaswijk, daar is het juist wenselijk dat je iets zegt.
Het is een beetje geven en nemen. Ik vind het heerlijk om een praatje te maken met de klanten en andere chauffeurs juist niet.
groeten kost niks.
Dit doet mij denken aan een oud vriendinnetje van mij. Zij woonde in Den Haag en ik in een provinciestadje. Toen zij bij mij op bezoek kwam merkte ze op dat de buschauffeurs zo aardig waren en dat iedereen de buschauffeurs ook groette. Waarop ik vroeg of ze dat in Den Haag dat dan niet deden. Nee, was het antwoord “want ze waren altijd zo chagrijnig”. Waarop ik vroeg: zou jij niet chagrijnig worden als je keer op keer genegeerd wordt? ” Die link had ze klaarblijkelijk totaal niet gemaakt.
Ik zou dus zeggen: blijf buschauffeurs/trambestuurders/etc vriendelijk groeten. Het zijn mensen en geen robots en ze willen ook plezier in hun werk hebben en dat krijgen ze onder anderen uit het contact met de passagiers.
In de USA groet IEDEREEN de (bus) chauffeur en als de mensen uitstappen roepen ze naar voren: ” Thank you sir/madam !!”
In het begin kijk je daarvan op, maar naderhand besef je de vriendelijkheid, het respect en de dankbaarheid. Voor mij althans was het een reden om voortaan altijd bij binnenkomst in bus of tram te groeten en dat voelt goed.
Het doet er niet toe wie als eerste groet. Inderdaad. Ook alleen een glimlach volstaat. Allemaal niet zo moeilijk dunkt mij. Wel tegelijkertijd de persoon in de ogen kijken, dat is een kwestie van fatsoen.
De wereld zal er niet slechter van worden.
In Frankrijk is het gewoonte om IEDEREEN te groeten ! Of je nu een winkel binnen stapt of openbaar vervoer : Je zegt ” Bon jour” . En als je dat niet doet dan wordt er vaak heel duidelijk door de ander “Bon jour” als correctie gezegd.
Een groet, even contact, haalt mensen uit de anonimiteit. Dit draagt bij tot veiligheid in de bus of waar dan ook. Bij een buurtpreventieproject waar ik eens bij betrokken was leerde ik zulks van de politie. Groet mensen in de buurt waar je woont. Mensen zullen bewust of onbewust minder genegen zijn tot uithalen van kwaad als ze ‘gekend’ zijn
Voor mij is het belangrijk dat je iemand begroet / bedankt voor een service die hun voor jou uitvoeren. Ja, je betaald ervoor. Vergeet niet dat hun de klus uitvoeren en dat mag worden gerespecteerd. Buschauffeur, taxichauffeur, verkoper, adviseur, de buurman die je helpt met een klus in de tuin. Je zegt ‘hallo’ en ‘bedankt’, niet omdat dit moet, wel omdat het goed voelt.
Respect.