Beste Beatrijs,
Onlangs werden mijn partner en ik voor de zoveelste keer uitgenodigd voor een (familie)feestje waar de hele avond de muziek zo hard stond dat je nauwelijks met de andere feestgangers een gesprek kon voeren. Ook mijn vriend houdt niet van dit soort lawaaifeestjes. We hebben toch maar lijdzaam de avond uitgezeten totdat de eerste gasten naar huis gingen en hebben ons toen snel daarbij aangesloten. Nu is mijn vraag: is het onbeleefd om na de koffie en het eerste drankje alweer op te stappen en moeten we bij het afscheid bedanken voor de ‘gezellige’ avond?
Te veel herrie
Beste Te veel herrie,
U mag een feestje op elk willekeurig moment verlaten. Ook al is het na een kwartier en hebt u de koffie nog niet op. Dan zegt u: ‘Sorry dat we alweer vertrekken, maar een van ons voelt zich niet lekker.’ Bedanken voor de gezellige gelegenheid is verplicht. Het is onbeleefd om te zeggen dat u wegvlucht van die afschuwelijke herrie. Overigens: als u weet dat het weer zo’n ellendige avond met oorverdovende muziek wordt, hoeft u er helemaal niet naar toe te gaan. Dan belt u ruim van tevoren op en u zegt beleefd af, omdat u die avond helaas andere verplichtingen hebt.
Ik leef helemaal met jullie mee, ik houd zelf ook totaal niet van die feestjes waarbij de volumeknop voluit wordt gedraaid en de meest verschrikkelijke herrie, die voor muziek moet doorgaan, aan de bezoekers wordt opgedrongen! Laatst was ik ook op zo’n feest waar je oren gewoon toeterden van het lawaai. Ik zal de tip onthouden; voortaan zullen ze mij niet lang meer zien op zulke feestjes, dan dringt het misschien des te eerder tot ze door dat niet iedereen van lawaai houdt.
Volgens mij is dit soort feestjes alleen draaglijk of zelfs leuk als je onder invloed verkeert van spiritualiën of ander geestverruimend spul. Ik denk dan ook dat iedereen die niet drinkt/spuit/snuift deze gelegenheden moet mijden. Ik doe dat ook en het bevalt me uitstekend.