Beste Beatrijs,
Sinds enige tijd heb ik een nieuwe baan binnen een grote organisatie. Hier is het de gewoonte dat iedereen van de afdeling (60 personen) elkaar bij iedere gelegenheid zoent: verjaardagen, geboorte van baby, halen van een diploma, nieuwjaar enzovoort. Ik vind dit absoluut niet prettig en heb dit ook al aan mijn naaste collega’s verteld, maar daar werd lacherig op gereageerd. Zelfs zo lacherig dat toen ik jarig was, een persoon expres alle collega’s er nog even op wees dat ik jarig was en graag gefeliciteerd zou worden. Ik heb de methode met de gestrekte arm geprobeerd, maar dit werkte niet echt. Vooral de (oudere) mannen zetten stug door en zoenden toch. Hoe kan ik dit op een diplomatieke manier oplossen?
Ik zat al te denken aan een stukje in het personeelsblad, maar ik weet het probleem niet leuk te beschrijven.
Anti-zoen
Beste Anti-zoen,
U heeft gelijk als niet mee wilt doen aan de merkwaardige gewoonte van zoenen op het werk. Zoenen uitwisselen is een teken van vriendschap en de meeste collega’s zijn nu eenmaal geen vrienden.
Hoe kunt u uw collega’s op afstand houden? U heeft de gestrekte-arm-methode geprobeerd, maar die werd door opdringerige heren overtroefd. Dit komt al aardig in de buurt van ongewenste intimiteiten. In films deelt de dame op zo’n moment een klassieke pets op de wang uit – dat gebaar is misschien wat te dramatisch, maar u kunt hem wel abrupt de rug toekeren. De boosdoener weet dan genoeg. Tegen alle anderen die felicitaties van u krijgen of aan u geven zegt u steeds bij voorbaat: ‘Ik geef je/u graag de hand.’
Schrijft u trouwens vooral een stukje over deze kwestie in het personeelsblad. Dat hoeft helemaal niet leuk te zijn – het ís toch ook niet grappig om voortdurend door de hele afdeling te worden afgelebberd? Op een afdeling van 60 mensen bent u vast niet de enige vrouw die geen behoefte heeft aan de hijgerigheid van ouwe mannen.
0 reacties
Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.