Spring naar inhoud


Auto-etiquette

Beste Beatrijs,

Hoort een heer een dame eerst af te zetten op de plek van bestemming (bijvoorbeeld een restaurant of theater), voordat hij de auto gaat parkeren? Ik weet dat een heer de autodeur voor een dame hoort te openen. Maar dat is nogal lastig tussen twee geparkeerde auto’s in. Graag hoor ik van u de algemene regels hiervoor.

Hoffelijk in de auto

Beste Hoffelijk in de auto,

De algemene regel is dat een heer en een dame bij elkaar blijven gedurende de rit, inclusief het parkeren van de auto. Samen uit, samen thuis. Uitzonderingen kunnen in goed overleg worden gemaakt. Als het bijvoorbeeld stortregent, glad is, of de dame heeft strompelschoenen aan, waarop ze nauwelijks vooruitkomt, dan kan het prettiger voor haar zijn om voor de deur van het restaurant/ theater te worden afgezet.

Het klassieke gebruik dat een heer het autoportier voor een dame openmaakt, zodat zij eerder kan gaan zitten dan hij, is aan het verdwijnen. Dit komt doordat moderne auto’s met een afstandsbediening ontgrendeld worden, waardoor beide personen tegelijk kunnen instappen. In de romantische fase van een relatie maakt een heer soms alsnog handmatig het autoportier open voor een dame als gebaar van extra voorkomendheid, maar dan bij het instappen en bijna nooit bij het uitstappen. Het heeft iets gekunstelds om in de auto te blijven zitten wachten tot de man om de auto heen is gelopen om voor haar het autoportier open te maken. Dat gebeurt bij kleine kinderen die in hun autostoeltjes zitten vastgegespt. Een volwassen vrouw kan heus wel zelf haar autoportier openmaken. Bovendien komt het vaak genoeg voor dat de vrouw achter het stuur zit en de man op de bijrijdersplaats. Als er, zoals in een parkeergarage, geen ruimte is voor galante deur-openmaak-manoeuvres, dan gebeurt het al helemaal niet.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Suzanne schrijft

    Tuurlijk kan een volwassen vrouw best zelf haar autoportier openen. Dat is toch geen criterium?
    Eén keer heb ik een relatie gehad met een man die áltijd voor mij het portier openhield (bij het instappen als je samen aan komt lopen, bij het uitstappen zou het idd een beetje raar zijn om in de auto te zitten wachten), mijn jas aangaf en meer van dat soort zaken die ik best zelf kan.
    Ik vond het heel attent en charmant, niet zozeer romantisch, want voor zijn moeder of als hij bijvoorbeeld een vrouwelijke collega een lift geeft, doet hij dat ook.

  2. Marco schrijft

    Ik heb op mijn chauffeursopleiding geleerd dat je beter kan spreken van iemand “in- of uit te laten stappen” i.p.v. “afzetten”.



Sommige HTML is toegestaan