Beste Beatrijs,
Met een vriendin deed ik een wandelweekend met een overnachting in een hotel. ’s Ochtends was er een uitgebreid ontbijtbuffet. Ik heb een broodje gegeten en een kop koffie gedronken en nog een sinaasappeltje gepeld. Daar had ik genoeg aan. Mijn vriendin liet het zich ook goed smaken en nam toen ze klaar was een zakje uit haar tas waarin ze nog een broodje en appel deed voor onderweg. Mij leek dat ongepast, maar mijn vriendin vond dat ze er recht op had en dat ze ervoor betaald had. Ze vond dat ze net zo veel mocht nemen als ‘die flinke mannen daar in de hoek van de eetzaal’. Ik wilde geen heisa maken over zo’n kwestie, maar ik ben toch benieuwd naar uw mening.
Buffetetiquette
Beste Buffetetiquette,
Wat uw vriendin deed (zich bij het ontbijt voorzien van lunch c.q. tussendoortjes voor later op de dag) valt onder meeliftgedrag: schrieperig, tuk op een voordeeltje, het onderste uit de kan willen hebben, de boter eruit willen braden, voor een dubbeltje op de eerste rang enzovoort. Het ontbijtaanbod in een hotel is bedoeld om ter plekke te consumeren en niet om te voldoen in de behoefte aan snacks later op de dag.
Uw vriendin is natuurlijk niet de enige die dergelijke inhaligheid tentoonspreidt. Om zich hiertegen te weer te stellen verhogen hotels de prijzen van ontbijtbuffets, waarna gasten zich gerechtigd voelen om nog meer voedsel achterover te drukken, waarna de prijzen weer verhoogd worden. De mogelijkheid tot ongelimiteerd bunkeren doet bij sommigen nu eenmaal de niet zo fraaie hamsteraar ontwaken.
…en er zijn dan ook steeds meer hotels die in de ontbijtzaal een bordje zetten met de mededeling dat het niet is toegestaan etenswaren uit de ontbijtzaal mee te nemen, en dat er voor … een lunchpakket kan worden samengesteld. Is ook niet elegant, maar voorkomt in elk geval dat de prijzen van de ontbijtbuffets ook voor de eerlijkere gasten moeten stijgen.