Beste Beatrijs,
Ik heb een zus op wie ik erg gesteld ben. Na haar scheiding een aantal jaar geleden (kinderen heeft ze niet) is zij zich steeds actiever gaan bezighouden met een meditatieve beweging, de Brahma Kumaris. Hier vond zij troost en rust, dus aanvankelijk was ik erg blij voor haar. Later kreeg ik mijn twijfels. De beweging in kwestie stelt nogal wat leefregels, onder andere een alcoholverbod en verder mogen leden alleen voedsel eten dat door henzelf of door medeleden is klaargemaakt volgens strikte voorschriften. Dat betekent dat ik geen maaltijd voor haar kan bereiden. Als mijn zus bij mij en mijn man komt, neemt zij haar eigen pannetje eten mee. Dit hebben we jaren zonder mopperen ondergaan, maar ik ervaar het steeds meer als ongezellig en zelfs als kwetsend. Wanneer wij haar bezochten, was het nooit een punt als we voor de gezelligheid zelf een half flesje wijn meebrachten voor bij het eten, maar dat mag niet meer. Ze serveert water en dat is het. Er valt met haar niet goed over te praten, dus ik zwijg er maar verder over. Mijn zus is me dierbaar, maar ik voel me hier onprettig en een beetje minderwaardig bij. We wonen vrij ver van elkaar, dus er zit altijd hetzij lunch, hetzij avondeten in onze bezoekjes. Wij willen onze levensstijl niet aan haar opdringen, maar wij zuchten wel onder die van haar. Ook het gebrek aan uitleg doet me pijn.
Alleen ingewijd eten
Beste Alleen ingewijd,
Het lijkt er sterk op dat uw zus in een soort sekte terecht is gekomen. Mensen die hun ziel en zaligheid in een sektarische beweging hebben gevonden zijn nauwelijks nog aanspreekbaar en zeker niet voor rede vatbaar. Het is inderdaad buitengewoon onaangenaam als een bezoeker uw voedsel afwijst alsof het vergif of zondig zou zijn en z’n eigen maaltje consumeert.
Het kwetst u dat uw zus het niet beter uitlegt. Maar er is geen uitleg mogelijk. Alle religieuze of semi-religieuze eetregels zijn per definitie arbitrair. Het gaat nooit om de inhoud van die regels, maar alleen om het volgen ervan – dat geeft houvast. Uw zuster kan het niet uitleggen, want er is niets redelijks aan. Blijkbaar is ze zo in de ban van deze beweging dat ze liever de regels van de gastvrijheid schendt dan de regels van de sekte.
Een sekte zal altijd proberen om de leden te vervreemden van hun familie en vrienden. Een efficiënte manier daarvoor is om zulke bizarre dagelijkse leefregels (vooral voor eten!) op te stellen dat vrienden en familie het niet meer kunnen opbrengen om daarin mee te gaan. In die situatie bevindt uw zuster zich. Naarmate zij meer opgaat in deze pseudo-heilsbeweging, zult u meer moeite krijgen in de omgang met haar. Op een gegeven moment zegt u misschien: ‘Op zo’n manier hoeft het voor mij niet meer.’ Dan heeft de sekte zijn klauwen weer wat dieper in haar geslagen. Tot zij met niemand anders meer kan omgaan dan met sekteleden. Het is heel treurig, maar haar eigen keus. Misschien moet u toch dit wegdrijvingsscenario eens beeldend voor haar schetsen. Wie weet schrikt ze ervan en komt ze tot bezinning, maar ik vrees dat ze al te ver heen is.
Ik lees vaak met genoegen uw ‘Beste Beatrijs’ vragen en antwoorden.
Uw antwoorden getuigen altijd van inzicht, en goed, nuchter, ‘no nonsense’ oplossingen voor allerlei menselijke vraagstukken.
Ik vond echter dat u afgelopen zaterdag een vreemd en verontrustend antwoord gaf aan mevrouw ‘Alleen ingewijd eten’.
Ik ken de Brahma Kumaris niet en u blijkbaar ook niet, gezien uw eerste zin: “het lijkt er sterk op dat uw zus in een soort sekte terecht is gekomen.”
Daarna gaat u verder en brandt de beweging volledig af: ‘mensen zijn nauwelijks nog aanspreekbaar, niet voor rede vatbaar – regels per definitie arbitrair – het gaat nooit om de inhoud – proberen te vervreemden van familie en vrienden – bizarre dagelijkse leefregels – pseudo-heilsbeweging – de sekte heeft haar klauwen weer wat dieper geslagen – ik vrees dat ze al te ver heen is.’
Nou, nou, het kan niet op! Als deze mevrouw zich nog geen zorgen maakte om haar zus, dan doet ze het zeker nu en daar bent u dan verantwoordelijk voor.
Ik had vroeger een oom (en ook een tante) die in een sekte zat: hij had besloten om zijn leven geheel aan God te wijden door meditatie en werk. Absolute gehoorzaamheid aan de sekteleider was in deze sekte voorgeschreven. Hij leefde celibatair, rookte niet en gebruikte geen alcohol. De maaltijden daar waren zeer eenvoudig en ik meen vegetarisch. Vaak werd hij midden in de nacht wakker gemaakt om gedurende lange perioden te bidden en te mediteren. Slechts bij zeer hoge uitzondering mocht hij bezoek van familie of vrienden ontvangen. Verder was hij ten alle tijden gekleed in bijzondere kleding, zodat hij ook buiten de poorten van de sekte goed herkenbaar was als zijnde ‘niet van deze wereld’. Als hij (of mijn tante) bij ons op bezoek was, dan bleef de fles wijn als vanzelfsprekend van de tafel (je gaat je gasten niet beledigen door onder hun neus lekker wijn te drinken in de wetenschap dat zij gekozen hebben deze genotmiddelen niet tot zich te nemen).
Als we als eens op bezoek mochten bij de sekte, dan háálden we het niet in ons hoofd om een fles wijn mee te nemen! Dat zou intimiderend, beledigend en ronduit vreselijk ongemanierd geweest zijn.
Mevrouw ‘Alleen ingewijd eten’ zegt dat ze haar levensstijl niet aan haar zus wil opdringen, maar getuige de meegenomen wijnfles doet ze dit intussen – onbewust waarschijnlijk – wel.
Ik kan natuurlijk goed begrijpen dat ze het als onprettig ervaart dat haar zus haar voedsel niet wil nuttigen en haar eigen pannetje meeneemt, maar dat zou ook gebeurd zijn als die zus een fysieke aandoening had, een heftige vorm van allergie of zoiets: dan zou ze toch ook niet beledigd zijn? Mevrouw ‘Alleen ingewijd eten’ vraagt – terecht – om uitleg. Een reden zou kunnen zijn dat volgens oude indiase traditie vegetarisch eten meer geschikt is voor een religieus leven en vlees bijvoorbeeld meer geschikt voor ridders. Daar kan iedereen zich wel iets bij voorstellen, lijkt me. Dat het voedsel dan speciaal door sekteleden klaargemaakt moet zijn lijkt inderdaad een beetje overtrokken, maar lijkt me geen reden om je zus uit je leven te stoten of er ruzie over te gaan maken.
Ik heb intussen de Braham Kumaris opgezocht op Wikipedia en het lijkt me allemaal nogal mee te vallen: lang niet zo strikt als de sekte van mijn oom en mijn tante. Zoals die mevrouw al schreef is haar zus blijkbaar erg tevreden met haar leven, dus laat haar in haar waarde, respecteer haar keuzes, heb haar lief zoals ze is en maak u geen zorgen over haar, zou ik zeggen.
Beste Beatrijs, ik hoop dat u deze mail aan mevrouw ‘Alleen ingewijd eten’ door zou willen sturen, voordat ze zich teveel zorgen gaat maken en misschien zelfs volledig vervreemd raakt met haar zus.
Overigens woonden mijn tante en mijn oom – u raadde het al – beiden hun hele leven in een klooster, ze zijn alletwee zeer oud geworden en ik heb zelden gelukkiger mensen dan hen meegemaakt.
Ik lees net uw antwoord op het stukje over “alleen ingewijd eten” en de negatieve sfeer die u van de de Brahma Kumaris suggereert zonder dat u weet wat de Brahma Kumaris is.
Ik ga regelmatig naar lezingen of meditaties van de Brahma Kumaris en ik vind het beslist geen sekte. Ik ben ook niet “lid” want dat kan volgens mij niet eens. Je kunt er mediteren, lezingen volgen enz.
De Brahma Kumaris is een wereldwijde Spirituele Academie die in vele landen afdelingen heeft en dmv lezingen, cursussen en workshops over positief denken, stress enz. en meditaties die mensen veel goeds heeft te bieden. Het is ieders verantwoordelijkheid wat men er mee doet en ik heb nog nooit een sfeer geproefd van “zieltjes winnen” of zoiets.
Zij zijn voorstander van gezonde, biologische voeding maar kan me nauwelijks voorstellen dat ze dat mensen “opleggen” zoals u in uw antwoord suggereert.
Misschien doet u er goed aan om, voordat u een antwoord geeft, zich enigszins te verdiepen wat de Brahma Kumaris is zodat u een wat genuanceerder antwoord kunt geven. Zeker een krant als TROUW die ook veel aandacht schenkt aan spiritualiteit zou ik anders verwachten.
Ieder mens is vrij om te eten en te drinken wat hem of haar goeddunkt en als de zuster van die mevrouw daar problemen mee heeft en het gevoel heeft dat haar eten niet goed is dan toont ze m.i. weinig respect voor de voorkeur van haar zus.
U zegt dat er geen uitleg is, maar wat is er mis met gezonde voeding?
U kunt de website van Brahma Kumaris eens bekijken en dan uw conclusie trekken (www.bksa.org).
Ik hoop dat u in het vervolg wat genuanceerder zult antwoorden.
Bij mijn weten is de brahma kumaris geen sekte. Het is een open beweging waarbij iedereen zo ver kan gaan als hij wil. Dat uw zuster tot het uiterste gaat is haar eigen keuze. Ik zou de omgang met uw zuster koesteren en haar leefregels accepteren. Wat heeft u er nou werkelijk voor last van? Het lijkt me zinniger geregeld met haar om te gaan zodat ze in contact blijft met mensen uit de ‘normale’ wereld. Dat dieetregels arbitrair zijn is niet waar. Er zit vaak een reden achter. Zo wordt er door sommige bewegingen geen knoflook en uien gegeten, omdat dat ‘hete’ groente is, die het lichaam verhit. Daar steekt een oude theorie uit india achter die met de processen van het lichaam te maken heeft. En als uw zus ervoor kiest geen alcohol te gebruiken, dan is dat toch prima? Waarom wilt u dan perse wel drinken? Om een statement te maken? Zoveel mensen hebben dieetregels. Geen suiker, geen zout, glutenvrij. kosher enz. dus waarom zou dit verkeerd zijn? Gun haar haar dieetregime, zonder kritiek. Kritiek werkt juist averechts en zal haar van u vervreemden.
Ik ben steeds meer van mening dat je met mensen moet doen wat leuk is om met ze te doen. Voor de ene persoon kun je leuk koken, met de ander leuk naar het concert, etdt. Zeker zoiets intiems en fysieks als eten moet in harmonie verlopen. Kunt u niet proberen om met uw zuster andere dingen te doen, samen naar een museum of het bos of iets anders leuks?
Ik vind dat Beatrijs hier de term sekte nogal snel in de pen neemt. Laatst ook al eens toen het over satsang ging , wat ook helemaal geen sekte is. Brahma Kumaris heeft helemaal niets met sekte te maken. Misschien, Beatrijs, kun je even moeite doen om op internet of elders informatie op te zoeken voor je antwoord geeft. Ik ben het eens met Johannes als hij zegt dat de zuster van de vragensteller zelf tot het uiterste gaat.
Brahma kumaris is wel degelijk een sekte. Het spijt me vooor het familielid, maar er is denk ik geen rationeel gesprek mogelijk met zijn zus, zij zit vol met overtuigingen die ze zelf wilt blijven geloven, maar ook wel moet blijven geloven, anders verliest ze een gemeenschap waar ze zich nu volledig mee identificeert. Het geeft haar een illusoinaire houvast in het leven.
Ik ga ook naar brahma kumaris het is vrij blijvend.
Maar wil je echt een bramie worden dan moet je je wel aan hun regels houden.
Het is er liefdevol en respectvol naar en dat willen ze door geven aan de wereld.
Ze houden niet van roddelen je mag mensen niet onnodig kwetsen dat is toch geweldig.
Daar mag je je zelf zijn je bet goed zoals je bent.
Ineke.
Bij de Brahma Kumaris zitten mensen die op zoek zijn naar onvoorwaardelijke liefde. Daar betalen ze uiteindelijk een fikse prijs voor
Hallo allemaal!
Ik ben een 21-jarige student levensbeschouwelijk werk op Fontys Hogeschool in Tilburg. Ik ben samen met medestudenten bezig met het maken van een documentaire over Brahma Kumaris. We komen op internet verrassend veel artikelen en fora tegen waarin de Brahma Kumaris academie als ‘sekte’ of ‘cult’ wordt weergeven. Dit fascineert ons, omdat het hierdoor moeilijk word een goed beeld te krijgen van wat Brahma Kumaris nou werkelijk is. Al komen deze reacties uit 2008, hoop ik dat iemand mij meer kan vertellen over Brahma Kumaris. We zouden daarom heel graag in contact komen met ex-leden. Ik ben altijd bereikbaar via het volgende mailadres: richard.vandewouw@student.fontys.nl
Ik hoop wat van jullie te horen!
Hallo Richard,
Ik ken de Brahma Kumaris al sinds jaren. Prachtige organisatie. Iedereen is vrij om te komen en te gaan.
Als ik waarneem dat er negatieve berichten de ronde doen, heb ik de neiging om te zeggen; waar kwam je zelf voor? Als het niet aan jouw verwachtingen heeft voldaan ga dan gewoon niet meer en blijf respectvol .