Spring naar inhoud


Verplichte vakantie met werk

Beste Beatrijs,

Mijn zwager vertelde dat zijn werkgever voor alle werknemers van het bedrijf, inclusief hun partners en kinderen, binnenkort een week vakantie heeft gepland in een huisjespark aan de Spaanse kust. Het bedrijf heeft hiervoor een vliegtuig gecharterd. De week zal gevuld zijn met gezamenlijke uitstapjes en vertier. Mijn zus en zwager vinden huisjesparken werkelijk ellendig en bovendien gaan ze nooit anders dan met hun tweeën op vakantie. De werknemers moeten voor dit weekje hun eigen vakantiedagen aanspreken. Thuisblijven is er niet bij. Iedereen schijnt dan ook mee te gaan, met partner en met kinderen! Een hele 737 vol! De leerplichtige kinderen moeten vrij van school krijgen, want de week valt niet in een schoolvakantie. En wat het vreemde is: onderling wordt er op het bedrijf door niemand kritiek ge-uit, waarschijnlijk uit angst ‘er buiten te vallen’. Er leeft een, misschien wel terechte, angst voor ontslag bij obstructie.

Ziet u nog een mogelijkheid voor mijn zus en zwager om dit netjes op te lossen? Anders moeten ze uitwijken naar plotselinge verkoudheden en dergelijke. Eerlijk zeggen dat ze niet meewillen is geen optie. Het is het idee van de baas. En iedereen vindt het kennelijk leuk. Hetgeen ons twijfelachtig lijkt. Wat vindt u hier nu van?

Verplicht met vakantie

Beste Verplicht,

Werkgevers mogen zich niet bemoeien met de vrije tijd van werknemers en dus ook geen vakantiedagen van werknemers claimen. Als bedrijven excursies organiseren om de werkers een nieuw elan te geven (bezinnings- en motivatieweekjes ‘op de hei’) of als er doordeweeks iets voor de gezelligheid wordt ondernomen (een uitstapje naar Madurodam of naar de Beekse Bergen), dan gaat de gespendeerde tijd af van de werktijd, niet van de vakantiedagen. Als bedrijven het krankzinnige plan opvatten hun werknemers een volledig verzorgde vakantie aan te bieden, dan blijft elke werknemer gerechtigd dit aanbod te aanvaarden of te verwerpen, zonder consequenties voor zijn functie. Net zo min als werknemers verplicht zijn tot afname van het kerstpakket, kunnen ze verplicht worden tot een door de chef gesuperviseerde vakantie, laat staan dat een werkgever de partner en kinderen van die werknemers voor een vakantie kan optrommelen. De leerplichtambtenaar geeft trouwens geen toestemming voor dit soort uitjes. Ouders die hun kinderen toch hiervoor van school halen, overtreden de wet.

Deze excursie is slavernij, verkleed als gezelligheid. Op zichzelf zouden mensen er wel op slinkse wijze onderuit kunnen komen door ziekte of andere rampen in de familie voor te wenden. Maar eigenlijk is het lafhartig om alleen je eigen belang veilig te stellen in deze dwangconstructie. De kwestie is belangrijk genoeg om principieel ter discussie te stellen en op formele gronden aan te vechten. Er moet een ondernemingsraad of medezeggenschapsraad zijn binnen het bedrijf, waar deze zaak aanhangig gemaakt kan worden. Geen enkele werknemer zit erop te wachten dat zijn vakantiedagen worden ingevuld door de baas. Als deze idiotie doorgaat, moet het op basis van vrijwilligheid, mogen er geen vakantiedagen worden afgetrokken, en mag onder geen beding de leerplichtwet worden overtreden.

Artikelen in Collega's, Reizen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan