Spring naar inhoud


Alleen vegetarisch mogen bestellen

Beste Beatrijs,

Mijn vegetarische broer nodigde onlangs mij en onze zuster plus onze partners uit voor een etentje in een restaurant om zijn verjaardag te vieren. Het gezelschap zou uit vijf personen bestaan. Als voorwaarde stelde hij van tevoren dat er door allen vegetarisch zou worden gegeten. Dit voorstel viel niet in goede aarde, omdat de genodigden deze betutteling van (schoon)broerlief niet op prijs stelden. Het etentje ging niet door. Wie zat er hier fout? Mag je als principieel vegetarische feestjesgever degenen die je uitnodigt niet die beperking opleggen, of hadden wij als naaste familie hiervoor begrip moeten opbrengen?

Verplicht vegetarisch

Beste Verplicht,

Degene die uitnodigt stelt de randvoorwaarden vast. Als hij het verorberen van vlees door anderen niet kan aanzien, moet hij de gasten thuis uitnodigen en een heerlijke vegetarische maaltijd opdienen. Of hij moet een vegetarisch restaurant bespreken. Dan kunnen gasten geen kant op en hebben ook geen reden om te mopperen. Onverlet blijft dat de keuze uit de menukaart in een restaurant vrij dient te zijn, ongeacht de eetideologie van de gastheer/vrouw. Het is een beetje raar en vooral buitengewoon ongastvrij als een feestjesgever in een algemeen restaurant zijn eigen dieetvoorkeur dwingend oplegt. Zo van: ‘Pas op! In mijn aanwezigheid wordt geen biefstuk gegeten!’ Dat is net zoiets als mensen uitnodigen voor een restaurantetentje en dan tegen hen zeggen: ‘Of je bestelt een voorgerecht, of je bestelt een nagerecht, maar niet allebei. En trouwens, het duurste gerecht mag je niet nemen, en ik betaal niet meer dan twee drankjes. Wie meer wil, consumeert op eigen rekening.’ In een restaurant moet een genodigde kunnen kiezen waar hij zin in heeft. Als degene die uitnodigt voorziet dat het op die manier wel eens te duur kan worden, moet hij een goedkoper restaurant bespreken, of thuis eten serveren.

Artikelen in Broers en zussen, Eten en drinken, Visite.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jannie de B. schrijft

    Waarom zou een gastheer of -vrouw geen voorwaarden mogen stellen aan de menukeuze van gasten indien zij uitgenodigd worden in een restaurant?

    Ik geef toe dat het niet zo handig is om als streng vegetariër je familie in een gewoon restaurant uit te nodigen, maar uw antwoord vind ik “kort door de bocht”.

    Stel een echtpaar (of een persoon) houdt van gezellig tafelen, maar niet van koken, uitgebreid koken of heeft het te druk om een dinertje thuis te verzorgen. Het echtpaar wordt vaak uitgenodigd voor een dinertje bij vrienden en wil terug uitnodigen. Dat doen ze door hun vrienden in een restaurant(je) uit te nodigen. Zij bepalen het menu, net zoals zij dat gedaan zouden hebben als zij hun vrienden thuis hadden uitgenodigd.

    Op deze manier nodigde een vriend van ons zijn goede vrienden uit. Bij hem thuis een borrel, daarna op naar een restaurant. Hij had het menu van te voren uitgezocht en besproken met de mensen van het restaurant. Hij vertelde ons ook dat sommige van zijn vrienden het raar vonden niet zelf een menu te mogen kiezen. Maar dan antwoordde hij dat zij dat ook niet gedaan zouden hebben als zij thuis bij hem gegeten zouden hebben. Ook dan zou hij het menu voor iedereen bepaald hebben.

    Daarbij, hoe vaak is het niet dat als het gezelschap wat groter is de gastheer en/of -vrouw het diner van te voren bepaalt? Denk aan zakendiners, bruiloftdiners, etc. Of familiediners t.g.v. het één of ander.

    En wat me nog het meest verbaasde in uw antwoord, dat u geen opmerking maakte over het niet doorgaan van het etentje. Ook al zou u gelijk hebben, je gaat geen ruzie maken in de familie om een etentje!

    Je kunt om zo’n uitnodiging spotten en lachen en grapjes maken, maar je gaat daarom niet afzeggen! Dat is althans mijn mening.



Sommige HTML is toegestaan