Spring naar inhoud


Alleen duurzaam speelgoed

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik zijn erg met duurzaamheid bezig, daarom geven we onze kinderen het liefst tweedehands speelgoed, dat er wel schoon en ongebruikt uitziet, bij voorkeur van hout en zonder batterijen. Probleem is dat onze ouders voortdurend met plastic rommel komen aanzetten. Naast de impact op het milieu van dit batterijspeelgoed worden we ook niet blij van de irritante muziekjes die eruit opwellen. Afpakken kan niet, als het eenmaal is gegeven en we willen niet zuur zijn. Ook waarderen wij natuurlijk de goede gebaren en vrijgevigheid van onze familie. Daarom zeggen we toch maar ‘Dank je wel’ en ‘Wat leuk!’ terwijl we eigenlijk denken: kun je nou niets anders – beters – bedenken? Kunnen we onze wensen kenbaar te maken of moeten we onze kritiek voor ons houden?

Duurzame kindercadeaus

Beste Duurzame kindercadeaus,

U kunt dit onderwerp zeker aan de orde stellen met uw ouders. Niet wanneer zij net een plastic cadeau hebben gegeven aan uw kinderen, maar op een ander moment, wanneer er geen cadeaus in zicht zijn. Het gesprek moet ook niet beschuldigend van toon zijn (‘Jullie geven alleen maar plastic rotzooi!’), maar open en informatief over uw voorkeuren. U kunt uw ouders uitleggen dat

  • uw kinderen al heel veel speelgoed hebben en dat het niet nodig is om van elke keer dat grootouders de kleinkinderen zien een cadeaumoment te maken;
  • het vervelend is om steeds speelgoed weg te moeten geven of weg te gooien, iets wat u nu moet doen, omdat anders uw huis te vol wordt;
  • uw gezin duurzaamheid belangrijk vindt en probeert om de hoeveelheid plastic wegwerpspullen te reduceren door ze niet meer aan te schaffen;
  • u als ouders allergisch bent voor speelgoed dat elektronisch lawaai produceert;
  • er ook speelgoed verkrijgbaar is van natuurlijke materialen of tweedehands dat minder schadelijk is en geen lawaai geeft.

Probeer tot afspraken te komen dat uw ouders één keer per jaar, als er een verjaardag is bijvoorbeeld, iets onverantwoordelijks van plastic mogen kopen voor de kleinkinderen en dat ze voor de rest alleen duurzame cadeautjes geven of beter nog: helemaal geen cadeaus meer of alleen heel kleine cadeautjes, zoals stoepkrijt, bellenblaas of een schetsboek. Er zijn andere manieren om een fijne verhouding met de kleinkinderen op te bouwen dan alleen cadeautjes geven.

Artikelen in Cadeaus, Kinderopvoeding, Ouders en volwassen kinderen.


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Tim Dreessen schrijft

    Lieve Beatrijs,

    Wat een schok vandaag te lezen dat je overleden bent. Rust zacht en in vrede, dankjewel voor al je goede, humoristische en nuttige adviezen wekelijks in Trouw.

  2. Marianne schrijft

    Hallo, even de complimenten voor de ouders. Ik ben opgegroeid met duurzaam/alternatief speelgoed en heb er in mijn Pedagogische studie nog een project over gedaan, genaamd “Back to the Basics.”
    Kinderen spelen veel liever (en langer) met een speelgoedje wat interactie vraagt, dan een speelgoedje wat uit zichzelf herrie maakt of ronddraait/blaft/etc. Je wordt er veel creatiever, inventiever en oplossingsgerichter van.

    Als de kinderen overigens zelf (na lang nadenken) een speelgoedje van opa en oma uit mogen kiezen, dan maakt dat het cadeau nog wat specialer, dat is een leuke toevoeging. Nogmaals complimenten aan de ouders!

  3. Ants schrijft

    Ik kan het nergens anders kwijt, dus dan maar hier.
    Mvr. Ritsema; ik heb genoten van al je adviezen over etiquette, problemen van mensen en het leven zelf.
    De moeilijke situaties die het leven nou eenmaal met zich meebrengt, maar ook de mooie dingen die het leven biedt.
    Ik wens uw nabestaanden en ons Nederlanders veel sterkte in het verwerken van dit verlies.
    Rust in vrede.

  4. Zora schrijft

    R.I.P Beatrijs.
    Ik sluit me aan bij de eerdere reactie. Ook ik heb genoten en ook veel opgestoken van je verstandige, logische en vaak humoristische adviezen.
    Je wist vaak doorgeslagen emoties weer keurig op te vouwen en in de kast te leggen.

  5. Tine04 schrijft

    Tip voor de ‘duurzame ouders’: kies voor/met de kinderen een spaardoel voor een wat prijziger duurzaam cadeau. Bespreek het spaardoel met de grootouders. In plaats van al die rommel cadeautjes kunnen de grootouders een bijdrage doen. Je kunt het zelfs heel visueel maken door een getekende spaarthermometer met een afbeelding van het spaardoel te maken. Bijvoorbeeld Lotte wil graag een verrekijker. Die kost €139,- Grootouders mogen hun financiële bijdrage inkleuren per donatie. Als het doel bereikt is krijgen alle gulle gevers een foto van blije Lotte met haar aanwinst.



Sommige HTML is toegestaan