Beste Beatrijs,
Sinds een paar jaar werk ik bij een bedrijf dat afgelopen tijd snel gegroeid is. Veel nieuwe medewerkers komen uit andere landen en spreken geen Nederlands. Nu heeft onze baas enige tijd geleden besloten dat we alleen nog maar Engels mogen spreken, wanneer een buitenlandse collega binnen gehoorsafstand is. Hij gaat hier vrij ver in: als ik aan de lunchtafel met één collega zachtjes iets persoonlijks bespreek in het Nederlands, dan schreeuwt hij ‘English please!’ Hetzelfde gebeurt wanneer iemand een triviale vraag aan een collega stelt, bijvoorbeeld of die persoon zijn computer uit kan zetten. Ik heb hier veel moeite mee, ik wil graag zelf beslissen in welke taal ik mij uitdruk. De buitenlandse collega’s mogen volgens mij verwachten dat ze af en toe met een andere taal dan Engels geconfronteerd zullen worden. Ben ik bot of mag ik in dit soort gevallen vasthouden aan het Nederlands?
Verplicht Engels
Beste Verplicht Engels,
Nee, u hoeft niet voortdurend naar het Engels te switchen, zodra een buitenlandse collega zich binnen gehoorsafstand bevindt. Zeker niet, als uw gesprek over persoonlijke of triviale dingetjes gaat. De bedoeling van Engels spreken in een bedrijf of organisatie is dat iedereen op gelijke voet kan meedoen aan gesprekken die het werk betreffen. In het algemeen vinden die gesprekken plaats bij vergaderingen. Soms worden er ook wel werk-inhoudelijke gesprekken gevoerd in de wandelgangen of bij de lunch. Beleefdheid vereist dan om buitenlandse collega’s in te sluiten door Engels te spreken.
U kunt tegen uw chef zeggen dat u vanzelfsprekend uw best doet om collega’s te betrekken bij alles wat met werk heeft te maken, maar dat u niet kunt voorkomen dat ze ook wel eens Nederlands zullen opvangen, als het om onbelangrijke, korte uitwisselingen gaat. We wonen nu eenmaal in Nederland, dus klinkt er in het openbare leven Nederlands. Het zou buitenlandse collega’s die voor langere tijd in Nederland zijn gestationeerd overigens sieren, als zij zich wat simpele Nederlandse uitdrukkingen en zegswijzen eigen maken. Met een relatief geringe inspanning kunnen ze dan een goede indruk maken op de plaatselijke bevolking en op het werk.
Het gaat niet alleen om Engels spreken geloof ik, did baas is een bully
Naar mijn mening heeft de baas gelijk; als je besluit dat Engels de bedrijfstaal is dan doe je er beter aan om continu Engels te spreken op kantoor, dan wordt het een automatisme en daarmee gemakkelijker.
Vaak voert de leidinggevende een opdracht van boven uit. Het is best gebruikelijk om Engels als voertaal te nemen als voorbereiding op een overname of een outsourcing. Je kan in zo’n situatie niet in je eentje tegen de stroom inroeien.
Wel kan je met meerdere collega’s een blok vormen, liefst nadat enkele maanden verstreken zijn, en allemaal Nederlands spreken. Waarschijnlijk is de focus dan verschoven naar iets anders en heeft de leidinggevende geen energie om er tegenin te gaan.
De meeste mensen doen dit van nature zo, en het werkt prima, de meeste invoeringen van gedwongen Engels verdwijnen als vanzelf.
Of ga ergens anders werken. U wint het niet van een baas die zich zo opstelt. Nederlands leren zou ook verplicht moeten zijn als u verplicht bent om Engels te spreken.
Sowieso zou ik aangeven dat je in je pauze de taal spreekt die je prettig vind. Een pauze bedoeld om te ontspannen. Als je dan een andere taal moet spreken waar je mentaal moeite voor moet doen kan je niet goed uitrusten. Bovendien is dit je eigen, onbetaalde tijd en is het heel ongepast dat je baas zich hier mee bemoeid.
VerplichtEngels is dit bedrijf binnengekomen toen Nederlands nog de voertaal was. Ik snap de beweegredenen wel van de werkgever, Ik vind dat de baas niet zonder meer verplicht Engels spreken op kan leggen als je bv. pauze hebt. Dan gaat hij toch te ver. Is er geen OR in het bedrijf?
Werkt u bij een grote organisatie die een ondernemingsraad heeft, dan mag die er ook wat van vinden?