Beste Beatrijs,
Een paar weken geleden stapten wij in een vliegtuig, mijn vriend had de plaats aan het raam, ik naast hem op de middelste stoel. Aan het gangpad zat een mevrouw die niet in de stoel paste. Haar ene knie bevond zich in het gangpad, haar andere in mijn ruimte. Haar bovenarm was even dik als mijn dij, haar bovenbeen had de omvang van mijn middel. Ze was naar mijn schatting minstens 120 kilo en 1.80 m. Ik ben 52 kilo en 1.63. Het kwam even bij me op om het cabinepersoneel te vragen haar een andere plaats te geven, maar het vliegtuig was zo overduidelijk vol dat ik het niet gedaan heb. Ik heb de luchtvaartmaatschappij na afloop een klachtenformulier gestuurd omdat ik het erg oncomfortabel vond op deze manier, maar ik heb daar tot op heden geen reactie op ontvangen. Wat mag je doen in zo’n situatie? Mag je het cabinepersoneel vragen of die dame een andere plek kan krijgen?
Bijna verpletterd
Beste Bijna verpletterd,
Als alle zitplaatsen bezet zijn, is het zinloos om te vragen om een andere plaats voor een te dikke buurvrouw. Het cabinepersoneel zou u niet kunnen helpen, al zouden ze het willen. U kunt natuurlijk doen alsof u niet weet dat het vliegtuig vol is en alsnog om een andere zitplaats vragen, desnoods voor uzelf, maar ook dat zal niets opleveren. Te dikke passagiers die te veel ruimte in vliegtuigen innemen zijn een bekend probleem, waar vliegmaatschappijen (nog) geen antwoord op hebben. Begrijpelijk zijn ze huiverig om deze passagiers te verplichten tot de aanschaf van twee tickets voor twee plaatsen tegelijk. Dat leidt tot klachten wegens discriminatie.
Het is heel vervelend voor passagiers met minder lichaamsgewicht om naast zo iemand urenlang in de verdrukking te zitten en geen kant op te kunnen. In een uitverkocht vliegtuig is achteraf een klacht indienen bij de vliegmaatschappij het enige wat er voor u overblijft. Als u geen antwoord krijgt, herhaal uw klacht, stuur het formulier nog een keer in of pak de telefoon erbij om een persoon aan de lijn te krijgen. Excuses zullen er niet in zitten, want dan kunt u als klager weer compensatie (geld) eisen, en daar hebben ze geen zin in. Toch moet het probleem worden aangevat. Mogelijk kan het verdelen van de kosten van een extra vliegtuigstoel tussen een passagier met een surplus aan lichaamsgewicht en de vliegmaatschappij bijdragen tot een oplossing.
Ik begrijp heel goed dat het niet fijn is om ingeklemd te zitten.
Als iemand weet dat hij/zij niet in een stoel past, zou die er goed aan doen om dit van te voren met de vliegtuigmaatschappij te bespreken. Misschien is een upgrade naar Businessclass voor een gereduceerd tarief een optie.
Helemaal mee eens, je zal op die manier 12 uur moeten vliegen. Zelf ook meegemaakt.
En een koffer mag nog geen kilo teveel wegen.
Ik hoop dat ze hier snel iets aan doen.
Ik heb wel eens vier uur klem gezeten tussen twee (overigens heel aardige) zware mensen. Ze hadden expres zo geboekt dat er een stoel tussen hen in zat in de hoop dat hij leeg bleef en zij verder niemand tot last waren. Helaas, het vliegtuig zat tot de laatse stoel vol. Je bent dan gewoon de klos. Een kwestie van doorbijten en vooruitkijken naar alle leuke dingen die je op de eindbestemming gaat doen.
Dit is inderdaad een vervelend en toenemend probleem. In ieder geval moet de armleuning omlaag kunnen en hoeft u geen been in uw voetruimte te accepteren. Meerdere vliegmaatschappijen hebben inmiddels maatregelen getroffen, zie: https://blog.tix.nl/vliegen/passagiers-overgewicht/
Naar mijn mening hoef je als passagier een extreem dikke buurpersoon niet te accepteren, de vliegmaatschappij had in het beschreven geval deze dikke dame twee stoelen moeten geven of haar weigeren. ‘Bijna verpletterd’ had recht op een normale volledige zitplaats.
Ik begrijp dat het heel vervelend is naast zo n zwaar persoon te zitten in een vliegtuig.
Maar de hele beschrijving van de “dikke” persoon, haar arm was zo dik als mjjn been, ze woog vast zoveel kg enzovoort vind ik wel echt fat shaming. En niet kunnen.
Misschien slikte die mevrouw wel medicatie waardoor ze zwaar is geworden of heeft ze er al alles aan gedaan om af te vallen.
Reken maar dat zij zich ook niet prettig heeft gevoeld in de krappe vliegtuigstoel naast een “normaal slank” persoon die haar afkeurend bekeek. En haar zelfs wilde laten “overplaatsen”.
In de VS is het geen enkel probleem om personen met een overgewicht te verplichten om extra te betalen voor een tweede stoel. Helaas is dat in Nederland niet gebruikelijk wat enigszins vreemd is.
Wij zijn allemaal voor het beginsel dat de grootste vervuiler naar rato betaalt, dat de zwaardere autos meer wegenbelasting betalen, dat bezitters van grotere huizen meer OZB betalen, dus er is geen enkele reden om afwijzend te staan tegen het principe dat overgewichtige personen meer betalen voor hun reis dan personen met een gemiddeld gewicht. En dat zou niet allen beperkt moeten worden naar vliegverkeer, maar ook andere vormen van openbaar vervoer.
Ik zie niet in waarom mijn vrouw en ik, die samen amper 120 KG wegen, 2 x zoveel moeten betalen om te reizen dan een persoon die 240 KG weegt.
Het kan best zijn dat het overgewicht het gevolg is van een aandoening, maar dan nog hoeft een willekeurige medereiziger er geen genoegen mee te nemen om gedurende enkele uren geplet te worden door het overgewicht van de buurman / buurvrouw.
Ik weet zeker dat mijn standpunt reacties zal oproepen dat ik asociaal denk maar dat zij dan maar zo. Als je door je omvang behoefte hebt aan meer ruimte in welk openbaar vervoersmiddel dan ook, dan zou het normaal moeten zijn dat je naar rato betaalt.
Als we alle emoties er even buiten laten is het vooral een (wiskundig) beladingsprobleem. Daarbij zijn er rijen waar drie objecten moeten passen, Het is dan juist logisch om een groot object in dezelfde rij te plaatsen als een klein object. Ik zou, vanuit dat standpunt, dus willen aanvoeren dat uw buurvrouw op de optimale plaats zat.
Een ander aspect is: vliegen hoeft niet zo comfortabel als mogelijk te zijn, vliegen is er om mensen zo snel mogelijk binnen een bepaald budget van a naar b te brengen. Daar hoort, afhankelijk van het budget bij dat er een bepaalde mate van discomfort is. Als u veel meer uitgeeft is de kans op discomfort kleiner. Ga eerste klas vliegen! Het feit dat de de vraagstelster zelf niet erg groot is geeft haar niet meer recht op comfort. Ze heeft immers niet meer betaald.
Door medicijngebruik ben ik erg dik geworden. Ik eet gezond, ik sport en leef ook verder gezond. Ook ik ben iemand die met moeite in een vliegtuigstoel past.
Terecht zou ik mij gediscrimineerd voelen als ik meer zou moeten betalen voor mijn vliegreis, dan een slank persoon welke misschien heel ongezond leeft en geen medicatie hoeft te gebruiken. Dan wordt ik dus dubbel ‘ gestraft’. Ten eerste voor mijn medische aandoening, welke onbehandeld levensgevaarlijk is, waardoor ik mijn huidige medicatie wel moet gebruiken, wat überhaupt al extra kosten met zich meebrengt.
En ten tweede, omdat de medicatie mijn lichaamsomvang aantast, wordt ik hiervoor gestraft door meer te betalen voor een vliegreis.
Grotere vliegtuigstoelen zouden een oplossing kunnen zijn.
Ik heb hetzelfde meegemaakt. Een vlucht van 10 uur, ik had extra ruime plaatsen geboekt en betaalt, en naast mij kwam iemand te zitten die zo omvangrijk was dat zijn lichaam zich gedeeltelijk op mijn zitplaats bevond. Ik heb het aangekaart bij de stewardess, maar er was geen mogelijkheid er iets aan te doen, want de vlucht was volgeboekt. Ik heb me dus zo goed mogelijk geschikt, en na thuiskomst dit aan de luchtvaartmaatschappij gemeld. Ik kreeg een voucher van 250 euro die ik voor een volgende reis kon gebruiken. Prima opgelost.
Wat mij opvalt, is dat u gedurende de vlucht niet even geruild heeft met uw vriend bij het raam.
Dan had u het ongemak gelijkelijk verdeeld.
Verder vind ik het ongepast en onnodig pijnlijk, waar de persoon bij zit, een andere plaats voor haar/hem te vragen, dat kunt u beter dan voor uzelf doen. Omdat dit ongerief hooguit een paar uur duurt, is het te overzien.
Doris, wat ook de reden is van je omvang, het geeft je niet het recht om meer plaats in te nemen dan de ene stoel waarvoor je betaald hebt. Als er een plek met een lege stoel ernaast is, prima, maar het is absoluut niet OK om iemand anders in de verdrukking te brengen op haar betaalde plaats.
In de situatie van deze brief hoefde de schrijver zeker niet te accepteren dat een deel van haar plek wordt ingenomen door een te dikke buur die haar daarbij ook nog in de verdukking brengt. Ze had zeker meteen moeten klagen, waarbij of zij of de buur een andere plek had moeten krijgen. En als de buur een plekje had gekregen met een lege plek ernaast had ze daar wat mij betreft niet extra voor hoeven betalen. Maar: als alle stoelen bezet waren had de dikke buur uit het toestel verwijderd moeten worden en op een volgende vlucht geplaast. Dat is fair: je mag een lege plek naast je gratis gebruiken als je niet in een normale stoel past, maar daar staat tegenover dat je niet op die vlucht mee kunt als er geen lege plek meer is. Wil je dat risico niet lopen, dan kun je altijd nog twee stoelen of de business class boeken.
@Wouter: wat mij opvalt is dat u de verantwoordelijkheid van de situatie legt bij de klager en/of bij de dikke vrouw. Zo’n dik iemand verwijderen uit het vliegtuig tart alle grenzen van beleefdheid en vriendelijkheid, dat is grenzeloos brutaal en minachtend en dus uit den boze.
De wérkelijk verantwoordelijke is de vliegmaatschappij, die dit vliegtuig tjokvol mensen stouwt, verdienmodel. In sommige toestellen zijn klapstoeltjes langs de kant voor bedienend personeel, had klaagster ook kunnen vragen. En dan houdt het op, het leven is niet altijd prettig, leuk, comfortabel en zacht. Ik weet zeker dat de dikke dame ook niet lekker gezeten heeft trouwens, om meerdere redenen.
Als reactie op Wouter: iemand om die reden uit het toestel halen is onnodig vernederend. Zet dan, net zoals bij pretparken in de VS, bij de check-in of de gate een passtoel neer, vertel mensen dat de vlucht vol is en dat echt iedereen op één stoel moet passen. Stappen ze dan toch nog in en ze moeten het vliegtuig uit als er iemand klaagt hebben ze in ieder geval de kans om dit te vermijden. Overigens zijn er ook mensen, altijd mannen, die menen wijdbeens en met de armen op beide leuningen te moeten gaan zitten en daardoor in andermans ruimte te komen. Ook storend.
Ik vraag me af of de toon van de reacties hier hetzelfde zou zijn als het was gegaan over iemand met hele lange benen, die teveel ruimte innamen. Had die volgens Wouter ook het vliegtuig uitgezet moeten worden als er geen plek bij de nooduitgang was? Op een of andere manier vinden mensen het prima om over dikke personen te praten op een respectloze, denigrerende manier. Het zal immers hun eigen schuld wel zijn dat ze dik zijn. En als slanke den mag je je daar blijkbaar verheven boven voelen. Terwijl de wetenschap inmiddels allang heeft begrepen dat omvang door veel meer bepaald wordt dan de hoeveelheid pondjes die door het mondje gaan. Genen, stofwisseling, stress, cultuur en hormonen zijn slechts enkele factoren die hier een rol in spelen.
In een vliegtuig met 300 passagiers zitten evenzoveel verschillende mensen: korte, lange, dikke, dunne. En ja, dan ervaar je elkaars aanwezigheid, en niet altijd op een prettige manier. De volgende keer zit de briefschrijfster mogelijk naast iemand die wel aan haar omvangseisen voldoet, maar enorm uit de mond riekt. Dient ze dan weer een klacht in?
Helemaal met Doortje eens. We zijn het er allemaal over eens dat vliegen nooit een pretje is en dat er meer mensen in een vliegtuig worden gestopt dan prettig is.
Mensen die te lang, te dik of te klein zijn voor de stoelen bestaan allemaal. Als de vliegtuigmaatschappij wilde zorgen dat iedereen een prettige vlucht had, hadden ze dit al lang kunnen regelen. Er zijn veel verschillende soorten mensen en het feit dat we enkel met de middelmoot rekening houden, is een probleem.
Natuurlijk willen we met het oog op elkaar de irritatie die we opbrengen minimaliseren, maar we moeten ook realiseren dat dit niet altijd mogelijk is. Er zijn genoeg redenen te bedenken waarom dit persoon misschien geen plek kon regelen die comfortabeler was voor hun en voor eventuele buren.
Ik vind de omschrijving van de briefschrijver van de omvang van de dame ook erg onnodig. Hoe zij zich in je persoonlijke ruimte bevond, is relevant voor de vraag. Grootte van ledematen en inschattingen van gewicht zijn dat niet en zijn erg onbeleefd. Ik begrijp niet dat Beatrijs dit op haar website en in de krant zet.
Ik begrijp de irritatie van de briefschrijver zeker! Je boekt een vlucht en een bepaalde ruimte. Anders zouden er geen aparte boekingen zijn voor comfort stoelen, stoelen met meer beenruimte etc. Ik laat business class en 1class buiten beschouwing ivm exorbitante prijzen. De vliegmaatschappijen hebben wel degelijk de verantwoordelijkheid om je boeking op die manier ook te garanderen. Dat heeft niets met fatshaming te maken. Wat mij betreft mag een vliegmaatschappij bij boeking vragen of de geboekte ruimte/stoel afdoende is voor de boeker of iemand een aandoening heeft, medicatie gebruikt is niet relevant. Er wordt ruimte ingenomen waar iemand anders voor betaald heeft. Wat nu te doen? Vriendelijk gesprek met dikkere persoon en hopen dat jullie beiden een stewardess erop aanspreken. Dat houdt de sfeer beter en dan kun je later bij de mij een klacht indienen.