Beste Beatrijs,
Binnenkort willen wij familie en vrienden uitnodigen voor een aangeklede borrel en een etentje. Met name voor het eten zouden wij het op prijs stellen dat de gasten netjes gekleed zijn: dus geen T-shirts, korte broeken, sandalen en dergelijke. Wij verwachten geen galakleding, maar gewoon een nette broek, spijkerbroek met overhemd, een blouse etc. Hoe kan je dit het beste op een uitnodiging aangeven zonder al te betuttelend te zijn?
Nette kleding graag
Beste Nette kleding graag,
Korte broeken en sandalen zijn zomerkleding. Als u binnenkort (voorjaar en zomer zijn op dit moment nog ver weg) een feestje geeft, hoeft u niet bang te zijn dat mensen in zomerse outfits aan komen zetten. U wil de T-shirts buiten de deur houden. Dat is ondoenlijk. Je hebt T-shirts in vele soorten: van vaal, uitgelubberd en gescheurd tot hele sjieke merk-T-shirts, waar vrouwen veel geld voor betaald hebben. Tenzij u een themafeestje van plan bent, denk ik dat u beter geen kledingvoorschrift op uw uitnodiging kunt vermelden. Aanwijzingen voor dingen die vanzelf spreken roepen vooral irritatie op. Vertrouw er gewoon op dat mensen enige zorg aan hun uiterlijk zullen besteden voordat ze naar een etentje bij u gaan. Uw familie en vrienden zullen vast wel weten hoe u erover denkt.
Uw eis is onbegonnen werk en het gaat om een aangeklede borrel, niet om een chique receptie. En vooral: het gaat om de ménsen die komen, niet of ze aan uw smaak voldoen……
Als het u hoog zit, kunt u het persoonlijk aan de mensen vertellen, maar of ze dan nog willen komen?
Jammer, dit advies. Het kan hartstikke leuk zijn, zeker in tijden waarin we heel lang alleen thuis hebben gezeten om een borrel/etentje te doen in een wat formelere sfeer. Ik zou zeggen: stuur vooral die uitnodiging met datum en tijd, en zet er een dress code bij (zoals smart casual, business casual of tenue de ville). Als je het extra wilt aankleden, stuur dan een fysiek kaartje. Mensen zijn dan ook meer geneigd om hun best te doen en ook echt te komen opdagen omdat het minder vrijblijvend voelt dan een e-mail.
Je hoeft geen rekening te houden met de mensen die geen zin hebben in een dress code. Die kunnen simpelweg de uitnodiging afslaan.
Zeg je dan niet “Tenue de ville gewenst”?
het is U wilT.
Er bestaat geen formele dresscode die spijkerbroeken toestaat en T-shirts uitsluit.
Maar: mensen die doorgaans feestjes bezoeken in korte broek en sandalen, zullen een spijkerbroek-met-overhemd waarschijnlijk al als netjes beschouwen. Vermeld gewoon de dresscode Tenue de Ville op de uitnodiging. Als daar vragen over komen, kunt u altijd nog uitleggen wat uw bedoeling is.
Zonde van de gezelligheid en voorpret dat er vooraf al stress is mbt kledingkeuze van de gasten. Laat het los en geniet van de gezelligheid. Negatieve energie noem ik dat. Is het echt zo belangrijk hoe iemand eruit ziet? En zegt dat iets over u of over uw gasten? De sfeer dringt door in de sfeer van het feestje, mensen voelen dat aan. Via de familie begeef ik mij ook wel eens in kringen waar opsmuk belangrijk is (en ja, ik doe dan erg mijn best op mijn uiterljik). Iedereen is dan heel erg bezig met zichzelf of ze een goede indruk maken (en soms of de goede mensen met status aanwezig zijn). Dezelfde familieleden noemen onze feestjes ongedwongen en ze vinden het heerlijk ontspannen. Er is dan ruimte voor interesse ipv druk bezig zijn met opsmuk.
@Emanuel: het mag allebei, wil en wilt in dit verband. Dat weet ik omdat ik lerares Ned. ben.
Er is een klein gradatie-verschil en wordt “wilt” vaker in zakel. teksten gebruikt en “wil” in informele context. Beide vormen zijn correct. Het is altijd slim om zoiets eerst te onderzoeken.
Henna: U heeft gelijk ten aanzien van “wilt” en “wil”. Maar wel jammer dat U als lerares Nederlands in Uw tweede alinea ‘Wordt’ en “wilt” in de verkeerde volgorde gebruikte. Daardoor is het een zog. ‘Tantebetjeconstructie’ geworden.
Emanuel: men mag u wil of u wilt zeggen. Persoonlijk vind ik u wilt niet mooi klinken en daarbij, waar hebben we het over? Het ging om het advies…