Beste Beatrijs,
Binnen mijn schoonfamilie is het gebruikelijk om afwisselend het complete kerstdiner te verzorgen. Dus het ene jaar maken mijn schoonouders het diner, het volgende jaar mijn schoonzus en dit jaar zijn wij aan de beurt. Nu eten en koken wij de laatste paar jaar volledig vegetarisch. Mijn schoonouders zeiden onlangs dat ze het kerstdiner hadden besproken met mijn schoonzus en ‘dat de familie niet zo van dat vegetarische houdt.’ Wij hebben dit geïnterpreteerd als verzoek om liever geen vegetarisch kerstdiner te serveren. Mijn man en ik weten niet wat te doen. Als we een kerstdiner zonder vlees maken, zal ons dat niet in dank worden afgenomen en zal het de stemming met kerst zeker beïnvloeden. Aan de andere kant willen we ook bij onze eigen overtuiging blijven. Wat vindt u?
Carnivore schoonfamilie
Beste Carnivore schoonfamilie,
Leg het impliciete verzoek naast u neer en serveer een uitgelezen vegetarisch kerstdiner. U bent tenslotte de gastvrouw/-heer, dus u bepaalt het menu. U bent geen restaurant, waar gasten van de kaart kunnen bestellen. Als u vanwege uw overtuiging geen vlees wil eten, klaarmaken of serveren is dat uw goed recht. Stel de familie gerust dat u vanzelfsprekend alle moeite zult doen om hun een buitengewoon smakelijk kerstdiner voor te zetten. U hebt langzamerhand ruime ervaring met vegetarisch koken, dus u zult er heus wel in slagen om iets te maken, wat gretig aftrek zal vinden.
Het is overigens niet erg voorkomend van uw schoonouders om kritiek te geven op het eten dat u van plan bent te serveren. Ook al zijn ze dol op vlees, ze kunnen natuurlijk elke andere dag van het jaar vlees eten zoveel als ze willen. Het moet voor hen mogelijk zijn om een dag zonder vlees te doen, zeker wanneer degene die kookt z’n best heeft gedaan voor een bijzondere maaltijd.
Vleeseters mogen hun eetgewoonten en overtuigingen niet opdringen aan vegetariërs en dat vindt iedereen heel normaal. Omgekeerd mag het blijkbaar wel.
En wat als de organiserende mensen overtuigd vis-eters zijn? Dan allemaal aan de vis?
Ik eet graag een stukje vlees en zou het zelf jammer vinden om met Kerst compleet vegetarisch te “moeten” eten, ook al kan ik de rest van het jaar wel vlees eten. Kerst is iets bijzonders en geen enkel vegetarisch gerecht compenseert (voor mij) de smaak van vlees. En dankzij onze vegetarisch kokende kinderen kennen wij intussen heel wat gerechten.
De beste oplossing lijkt me om het hele diner niet meer in handen te leggen van één gezin maar ervoor te zorgen dat iedereen een gerecht meeneemt.
Wij hebben gisteravond een Kerst-BBQ georganiseerd met twee BBQ’s: eentje voor het vlees, en eentje voor vegetarische gerechten. Iedereen blij.
Ik heb al jaren een vriendin die vegetariër is en bij gezamenlijke maaltijden, cq partijtjes, zorg ik dat er voor haar ook altijd iets smakelijks is en andersom. Zij maakt een heerlijke indische vleesmaaltijd voor ons (zonder het te proeven) en ik heb me bijv. verdiept in vegetarische hapjes. We gaan ook vaak samen op reis en als er iets wordt geserveerd dat zij niet wil eten, schuift ze het opzij zonder commentaar. Daar kunnen veel andere vegetariërs nog wat van leren, want het valt me op dat die in gezelschap vaak met luid misbaar te kennen geven iets niet te willen eten.
Smakelijk eten en Fijne Kerst!!
Een maaltijd zonder vlees vind ik geen probleem, maar sojacreaties en schimmelcreaties, die laat ik dus staan. Zou ik ook doen als ik geen last van allergieën/intoleranties had. Soja is niet iets voor grote porties (denk aan de term soy boy: eet te veel oestrogenen) en dit soort produkten zijn over processed, wat al een paar jaar afgeraden wordt.
In die zin mee eens, dat de maaltijd dan ook echt alle elementen van een feestmaaltijd moet bevatten, dus geen tafel vol met alleen maar salades en quinoa-frutsels en kikkererwten. Serveer ook geen voorgerechten als hoofdgerecht: een gevulde portobello is een lekker voorgerecht, maar geen hoofdgerecht.
Overigens vind ik de stelling dat je de voorkeuren van de gasten naast je neer moet leggen, vreemd. Als ik mensen uitnodig voor een maaltijd, zijn hun voorkeuren leidend, dat vind ik goed gastheerschap. Als je de stelling van Beatrijs (u bent gastheer, dus u bepaalt het menu) consequent zou doortrekken, zou dat dus betekenen dat je uitgebreide vleesschotels zou moeten kunnen serveren voor gasten waarvan je weet dat ze vegetariër zijn, immers, IK ben de gastheer, dus IK bepaal.
Tegen briefschrijfster zou ik zeggen: zet je eigen ideeën in die zin even aan de kant, dat je best een stoofpotje met vlees kunt fabrieken voor bij de rode kool en de aardappelen. Zelf hoef je er niet van te eten als je niet wilt, niemand die je dwingt. Maar voor mij is goed gastheerschap datgene op tafel zetten waar de gasten plezier aan beleven, niet het uitleven van mijn eigen voedingsprincipes.
Lekker eten heeft niets te maken met het al dan niet serveren van vlees. Goed koken hangt daar niet van af. Een gezellige maaltijd hangt zelfs niet af van de kwaliteit van het voedsel. Ik prefereer een kouwe frikandel aan een formicatafeltje onder een flikkerende tl buis in goed gezelschap boven een exquise maaltijd met mensen die zeuren over het eten.
Volgens mij is het beter om open kaart te spelen en de gasten te vertellen dat niet wordt afgeweken van de vegetarische leefstijl. Als mensen daar problemen mee hebben dan staat het hun vrij om weg te blijven van het etentje.
Je voorkomt daarmee een hoop drama.
Gezien het feit dat de schoonouders het nodig vonden er op te wijzen dat “dat de familie niet zo van dat vegetarische houdt “, weet je al dat het een etentje wordt van gasten die met lange tanden eten. Het is niet echt moeilijk om in te schatten dat dit een probleem gaat worden voor alle toekomstige kerstetentje, dus misschien is het maar beter om met deze gewoonte te stoppen.
Wat ik mis in het verhaal is: heeeft de familie tijdens de andere diners van de laatste jaren rekening gehouden met de vegetarische gewoonten van de briefschrijvers? Dus vlees los serveren en eventueel een alternatief van kaas of vegaburgers of zoiets? Zo niet dan ben ik het met Beatrijs eens, dan hoef je ook geen moeite voor hen te doen. Deden ze dat wel, dan is het wel degelijk bot en ongastvrij hen een volledig vegetarisch menu op te dringen. Mijn ervaring met vegetariers is dat ze vaak wel verwachten dat er rekening met hun voorkeuren wordt gehouden maar dat dat wel eenrichtingsverkeer is. En vaak heeft men ook nogal eens last van “bekeerdrang”, wat ik bepaald niet prettig vindt. Je kunt geen respect voor je persoonlijke voorkeuren eisen als je die zelf ook niet aan anderen toont. Als de schrijver het niet prettig meer vindt om met vlees te koken misschien wil schoonmoeder bij dat deel van het menu een handje helpen, samen koken kan nog gezellig zijn ook.
Beste, ik ben sinds 6 jaar vegetariër en heb dit ook meegemaakt. Waarbij ik me gedwongen voel om vlees op tafel te zetten of in gesprekken mij moet verantwworden waarom ik geen vlees eet en het eindigt in zinloze discussies. Ik maak nu steeds 1 vegetarisch en 1 vleesgerecht. Waarbij het vlees ook vegetarisch is maar dat wrleten ze niet en ze smullen er heerlijk van. Ooit biecht ik het wel eens op. Masr nu is er lieve vrede en iedereen tevree en ik vind het heerlijk om me te verkneukelen.
Ik maak geen reclame, maar de Vegetarische Saucijzenbroodjes (van de Vegetarische slager, liggen bij AH bij het brood) die smaken exact naar Saucijzenbroodjes.
En Garden Gourmet balletjes die smaken exact naar gehaktbal. Beiden bevatten soja, en tenzij daar iemand allergisch voor is, is dat geen probleem voor de doorsnee mens.
Je hoeft niemand voor de gek te houden, als ze vragen wat er in het eten zit, kun je alles eerlijk opnoemen. Er zit tenslotte niets vreemds of ongezonds in.
Of je kondigt het van tevoren wél aan. Bij ons luisterde er nooit iemand naar de introductie van het eten en vroegen ze later alsnog ‘of het nou rund of varken was’ omdat ze die overheerlijke balletjes ook wilden kopen.
Wat een poeha weer over het eten. Het samen gezellig hebben is belangrijk en het eten is bijzaak. Eten wat de pot schaft en verder geen gezeur. Is er vlees gebakken, maar ben je vegetariër, dan zijn er vast bijgerechten de gegeten kunnen worden. Is er geen vlees, dan maak je daar geen punt van.
Toevoeging voor wat betreft “de gastheer bepaalt”: ooit waren wij te gast op een verjaardagsfeestje van een vriendin. Zij was op dat moment aan de lijn, de taart bestond uit een puntje kwark op een bordje (zonder taartbodem of versiering, en zonder suiker bereid) en bij de borrel (frisdrank light) waren er als hapjes schijfjes komkommer en stukjes wortel.
Je mag er met goed fatsoen niks van zeggen, maar raar was het wel… Kennelijk heeft ze wel iets gemerkt van de verbazing van de gasten, want zo bont heeft ze het in de jaren daarna niet meer gemaakt (gelukkig).
Iets vegetarisch klaarmaken en met droge ogen beweren dat er wel vlees in zit, en je dan verkneukelen, vind ik beneden alle peil. Het omgekeerde trouwens ook.
Ik wil jullie in dit kader deze Met Loes niet onthouden: https://www.youtube.com/watch?v=L76YorUYxfw
De beste oplossing is om heel lekker vegetarisch te koken! Veel mensen willen ‘dat vegetarische’ niet omdat ze het niet kennen en bang zijn dat ze konijnenvoer krijgen – bewijs ze gewoon het tegendeel.
Zo heb ik een paar jaar geleden een veganistische kerstmaaltijd gemaakt voor mijn tot-dat-moment-vooral-vleesetende schoonfamilie, want er waren een vegetariër en een persoon met lactose-intolerantie. Iedereen vond het lekker en sindsdien zijn ze vrolijk aan het experimenteren met vegetarische recepten.
Ik wilde nog een kleine toevoeging geven op het stukje over de ‘soyboy’ (teveel oestrogenen) want dat is een hardnekkig misverstand, wat best wel nare gevolgen kan hebben.
Soya heeft de vrouwelijke oestrogenen van planten. Niet van dieren. Er zit namelijk geen dier in.
Vlees heeft de vrouwelijke hormonen van dieren. En bij sommige soorten vlees, is dat best wel veel. (De vrouwelijke hormonen in het water komen niet van de pil, zoals vaak gedacht, maar van de urine van koeien. In die koeien zit gigantisch veel vrouwelijk hormoon.)
Er zijn dus mannen die hopen dat ze van (‘processed’) vlees eten mannelijker worden, maar dan zoveel vrouwelijk hormoon binnenkrijgen dat ze borstvorming ontwikkelen.
Soja is niet de eeuwige oplossing, want alleen-soja is ook niets, maar het gevaar ligt op de loer dat mensen soja de schuld geven van baardgroeiverlies, terwijl ze fijn doorknabbelen aan hun hamburger.
Meer informatie staat online.
Deze kerst aten we voor het eerst een vegetarisch kerstdiner ivm twee gasten die vegetariër zijn. Het werd een Indiase curry tafel waar iedereen (ook degenen die liever vlees gehad hadden) van genoten heeft! Voor herhaling vatbaar.
Dus tip: zoek recepten uit een keuken die traditioneel (gedeeltelijk) vegetarisch is en leef je uit. Peulvruchten, noten, eieren en yoghurt komen voor in de heerlijkste gerechten. Dan heb je geen ‘nepvlees’ nodig.