Spring naar inhoud


Als een collega niet welkom is

Beste Beatrijs,

Ik werk binnen een klein team van zes personen. De onderlinge verhoudingen zijn goed. Een collega heeft het plan opgevat bij hem thuis een etentje te organiseren. De uitnodigingen zijn mondeling verstrekt en zoals dat gaat op kantoor werd er bij de koffieautomaat over gesproken. Eén collega blijkt niet uitgenodigd. Het is weliswaar een initiatief dat in de privésfeer ligt, maar het buitensluiten van deze collega voelt voor mij niet goed. Ruimtegebrek bij het etentje kan geen argument zijn, aangezien ook eventuele partners welkom zijn, die allemaal vriendelijk hebben bedankt. Ik neig ernaar de uitnodiging te weigeren, ook om zakelijk en privé te scheiden. Wat vindt u?

Iemand buitensluiten

Beste Iemand buitensluiten,

Het lijkt me goed om de collega die het etentje geeft aan te spreken en te vragen waarom X als enige niet welkom is. Als hij zegt dat het aan persoonlijke antipathie of zoiets ligt, kunt u er bij hem op aandringen om de collega toch uit te nodigen, omdat het gewoon heel vervelend is voor die persoon om als enige van een betrekkelijk klein team niet welkom te zijn. Mocht de antipathie wederzijds zijn tussen die twee, kan X altijd zelf de uitnodiging afslaan. Maar in principe hoort voor zo’n initiatief niemand te worden gepasseerd. Als uw collega volhardt in zijn uitsluitingsgedrag, kunt u alsnog besluiten om zelf ook niet te gaan. Maar probeer eerst de zaak te redresseren.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Wil schrijft

    De briefschrijver(ster) geeft aan werk en privé gescheiden te willen houden, en dan is er maar één oplossing en dat is vriendelijk en beleefd afzeggen. Het is niet zijn/haar taak om kindermeisje te spelen of om de onderlinge verhoudingen tussen collega’s vreedzaam te houden. Het is zelfs zwaar af te raden om de rol van bemiddelaar op je te nemen. Voor je het weet ben jij de gebeten hond die de hele werksfeer verziekt. De collega die niet uitgenodigd is kan zelf naar de gastheer stappen als hij/zij daar behoefte aan heeft. Maar misschien is dat helemaal niet nodig omdat die persoon zelf wel weet waarom hij/zij niet is uitgenodigd.

  2. Birgitte schrijft

    Uitsluiting is een vorm van pesten, en daar moeten we met zn allen iets aan doen. Als er in zo’n klein team 1 iemand niet wordt uitgenodigd, is er wat aan de hand.
    Praat met de gastheer maar ook met de andere collega’s. Als deze uitsluiting bewust is, is er al wat mis met de werksfeer, en als het per ongeluk is gebeurd, dan is er nu nog de mogelijkheid om problemen te voorkomen.

  3. PeterJKH schrijft

    Houd werk en privé altijd gescheiden. Ik heb een alleenstaande collega die heel lang heeft geprobeerd om een keer bij haar thuis af te spreken, of bij mij thuis. Mijn man werkte toen ook regelmatig in weekend of avond en dan leek het haar gezellig bij haar thuis samen een film te kijken. Ik heb dat altijd vriendelijk maar beslist afgehouden. Ik vind haar prima als collega, maar niet als vriendin. Een etentje met collega’s buiten de deur vind ik OK, dat is neutraal terrein en ik kan gaan wanneer ik denk dat de gezelligheid “op” is. Bij iemand thuis zou ik niet doen.



Sommige HTML is toegestaan