Spring naar inhoud


Krijgt een ondernemer een fooi?

Beste Beatrijs,

Op dit moment ben ik heerlijk met vakantie in Frankrijk. Op weg naar de eindbestemming overnachten wij bij particulieren in chambres d’ hôtes. We hebben altijd erg leuk contact met de eigenaars, het zijn vaak gelijkgestemde zielen. En dat maakt dat ik iedere morgen worstel met de vraag: geef ik een fooi? Ik laat in een hotel altijd wat achter voor het kamermeisje. Maar in deze setting heb ik nog niet één keer iets op de kamer achtergelaten of bij het pinnen een ruimer bedrag voorgesteld. Ik vind het gênant om een fooi te geven aan wat ik bij gebrek aan betere term maar even ‘ons soort mensen’ noem. Aan de andere kant: geld is geld en het is hun werk. Ik laat wel eens een leuk kaartje achter met een geschreven bedankje en de uitnodiging om bij ons in NL langs te komen, wetend dat ze dat toch niet doen. En ze krijgen uiteraard een uitstekende review op internet. Wat vindt u?

Wel of geen fooi?

Beste Wel of geen fooi,

Nee, in deze situatie is het niet gewenst om een fooi te geven of achter te laten. Fooien in hotels en restaurants dienen ervoor om het, meestal schrale, minimumloon van het personeel een beetje op te krikken. Het gaat daarbij om ongeschoold, tamelijk zwaar werk dat vaak buiten kantoortijden wordt gedaan. U hebt daarentegen te maken met de eigenaren van een chambre d’ hôte of een airbnb die een nering drijven en het leuk vinden om te socialiseren met de gasten. Voor hen voegt een fooi nauwelijks wat toe aan de omzet. Zij zijn veel meer gebaat bij een enthousiaste review op internet.

Artikelen in Reizen, Traditionele etiquette, Zakelijke relaties.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. PeterJKH schrijft

    Wat een akelige term, “ons soort mensen”. Bestaat er dan ook een “minder soort mensen”? Het zijn ook maar gewoon mensen die kamers verhuren om geld te verdienen. Maar als een fooi “niet gepast” zou zijn, dan zou ik een aardigheidje meenemen: bijvoorbeeld een plaatselijke lekkernij uit uw woonplaats, leuk ingepakt, of een flesje plaatselijke likeur/kruidenbitter dat typisch is voor uw regio. Laat dat achter op de kamer met dat bedankkaartje eraan.

  2. Christine schrijft

    NIet ‘minder’ natuurlijk, Peter, maar ‘anders’. En briefschrijver geeft zelf ook al aan dat het een vervelende term is. Tegenwoordig dacht ik alleen nog maar gebruikt op licht-ironische toon — men is zich bewust van de geïmpliceerde neerbuigendheid, maar ja, je moet wat. Het gevoel van ‘wij’ en ‘zij’ is van alle tijden.

  3. Floris schrijft

    Traditionele etiquette is vrij simpel: je geeft de eigenaar nooit fooi.
    Niet van een hotel maar ook niet van een kroeg/restaurant. In het boek Hoe Hoort Het Eigenlijk? van Reinildis van Ditzhuizen staat ook:
    “Vraag bij het geven van een fooi nimmer wisselgeld terug. Dit is zeer Hollands en
    ongepast. Een eigenaar geeft u geen fooi!”

    De gedachte is dat de eigenaar de winst van de onderneming heeft en de prijzen vast kan stellen. Daar hoeft niets extras bij.
    De werknemers daarentegen kunt u natuurlijk wel wat extras toestoppen.



Sommige HTML is toegestaan