Beste Beatrijs,
Af en toe heb ik een afspraak met een goede vriendin, die momenteel in niet mis te verstane bewoordingen haar anti-vaccinatietheorieën verkondigt. Ze praat over dna-mutaties die we krijgen ingespoten en dat er helemaal geen ervaringen met het vaccin zijn enzovoort. Ook twijfelt ze aan de oversterfte als gevolg van corona. Ze zegt dat je gewoon gezond moet leven en dat je dan zo’n corona-aanval best doorstaat, net als gewone griep in een doorsnee winter. Ikzelf ben toch meer voorstander van vaccineren en heb niet zoveel kritiek op de maatregelen die ons worden opgelegd om het krijgen van corona te voorkomen. Ik zit in een kramp naar haar te luisteren en probeer het maar te zien als verschil van visie of religie. Daarin laten we elkaar uiteindelijk ook vrij. Maar diep in mijn hart vind ik haar uitspraken behoorlijk dom en irritant. Hoe kan ik hier het beste mee omgaan zonder de vriendschap te zeer aan te tasten?
Corona als splijtzwam
Beste Corona als splijtzwam,
In zo’n geval is het beter om het hele gespreksonderwerp uit de weg te gaan. Zeker wanneer het al een paar keer aan de orde is geweest. Op een gegeven ogenblik is het toch alleen maar meer van hetzelfde. De een zegt dit, de ander zegt iets totaal anders, en er is geen schijn van kans dat er overeenstemming wordt bereikt, omdat beide partijen zich hebben ingegraven in hun eigen schuttersputje en niet open staan voor afwijkende visies. De volgende keer dat uw vriendin met haar theorieën aan komt zetten, raad ik u aan om te zeggen dat u het hier niet meer over wil hebben, omdat u moe en chagrijnig wordt van die hele corona. Stel voor om ergens anders over te praten. Over herinneringen aan de basisschool, over een tv-programma dat u heeft gefrappeerd, over de terugkeer van de wolf in Nederland – doet er niet toe waarover, als het in vredesnaam maar geen corona meer is.
Mijn fijne buren zijn van die goedgelovige wappies, die de waarheid menen te lezen op Facebook en alle onlogische virusveronderstellingen.
Ik heb een paar maanden geleden een gesprek erover met hen gehad en mezelf voorgenomen: niet te lang en niet confronterend. Dat is prima gelukt, ondanks dat ik veel onzin en aannames heb gehoord en er wel rustig op gereageerd heb.. Stilzwijgend hebben we besloten het er niet meer over te hebben, want we willen nog heel lang fijne buren zijn.
Ik zou altijd de aandacht afleiden als het nog eens die kant op zou gaan, heeft geen zin.
Voorop staat dat ieder mens recht heeft op zijn eigen mening en opvattingen. En je ziet inderdaad dat dit onderwerp vriendschappen en familiebanden onder druk zet. Maar van belang is om te weten dat je in het leven altijd mensen tegen komt met andere opvattingen en levensstijl. Je moet elkaar eerst als mens zien en niet alleen als een zak met opvattingen. Die persoon die op een partij stemt waar de een van gruwt kan de liefste buur of vriend blijken te zijn als je ziek bent of in de put zit. Niet met iedereen hoef je over politiek of maatschappij te discussiëren. En inderdaad, op een gegeven moment wordt het toch meer van hetzelfde. Ik denk dat het goed is de dingen op te zoeken die je deelt, zoals een gezamenlijke behoefte aan wandelen in de natuur.
Ik begrijp de schrijver maar al te goed. Ik probeer dan voor mezelf te denken dat we allebei het beste wensen – ook een anti-vaxxer heeft waarschijnlijk goede bedoelingen.
Het beste is het om het er niet over te hebben, want elkaar proberen te overtuigen is waarschijnlijk verspilde energie.
Het Pfizer-vaccin bijvoorbeeld is pas geheel onderzocht op werkzaamheid en veiligheid in december 2023. Dat heb ik niet van onbetrouwbare bron – het staat in de bijsluiter. Niet alles wat ‘wappies’ zeggen is desinformatie en niet alles wat de overheid ons voorhoudt is goede informatie. Ik vind niet dat je als vrienden of bekenden moet stoppen met hierover van gedachten wisselen. Je moet in de gaten houden dat je elkaar blijft respecteren en niet afwijst op een mening. Overigens, ik zie de crisis als een crisis van angst – een pandemie is er nauwelijks. Degenen die bang zijn lijden aan een ‘delution’, een waan. Kenmerkend is daarbij dat ze erg boos worden als er iets wordt aangedragen dat een deuk in de waan slaat. Daarom komen de verhoudingen zo op scherp te staan. Dus ook degenen die wel denken dat de overheid goede informatie aanbiedt doen er goed aan eens te luisteren naar anderen los van de waan. Ach, je kunt nog altijd over auto’s gaan praten of binnenhuisinrichting. Maar laat elkaar niet vallen!