Spring naar inhoud


Niet welkom op bruiloftsfeest

Beste Beatrijs,

Mijn nichtje, dochter van mijn broer, gaat trouwen! Ik, de enige broer (van de vader van de bruid) ben wel uitgenodigd voor de huwelijkssluiting, gevolgd door lunch en receptie, maar niet ’s avonds voor diner en groot feest (ongeveer 300 gasten).

Mijn oudere zus en haar man en onze moeder wel! De eerste twee trouwens als begeleider van mijn moeder en vertegenwoordiger van de familie. Het argument voor het niet uitnodigen is dat de aanstaande buidegom zoveel ooms en tantes heeft, dat daar niet aan te beginnen valt om die allemaal uit te nodigen. Ik ben beledigd en overweeg niet te gaan. Graag uw visie hierop.

Onwelkome oom

Beste Onwelkome oom,

Dit is geen correcte gang van zaken. Bij huwelijken maakt men vaak wel een onderscheid tussen intimi/goede vrienden/dichtbije familie en de rest, en dat komt dan tot uiting in het feit dat de eerste groep voor de stadhuisceremonie en/of kerkdienst wordt uitgenodigd plus eventuele receptie daarna, terwijl de tweede groep, waaronder verre vrienden, kennissen en collega’s, alleen voor het feest ’s avonds wordt uitgenodigd.

Het is heel vreemd om de (kleinere) groep die overdag het officiële gedeelte heeft bijgewoond op het eind van de middag naar huis te sturen, terwijl dan pas het echte feest begint. Ik zou zelfs zeggen: het is absoluut ongepast.

Het argument dat de bruidegom te veel ooms en tantes heeft gaat niet op. Er zijn twee mogelijkheden: of hij kent z’n ooms en tantes niet of nauwelijks – in dat geval hoeft hij ze überhaupt niet uit te nodigen (sterker nog, het valt af te raden om ze dan uit te nodigen, omdat dat opgevat wordt als ‘hengelen naar cadeaus’) of hij kent ze wel, en dan moet hij ze ook voor de hele dag uitnodigen. Stel dat de bruidegom twaalf ooms en tantes heeft. Maal twee (want partners) maakt 24. Deze 24 personen maken minder dan tien procent uit van de 300 gasten die in totaal zijn uitgenodigd. Daar moet je als feestgever niet miezerig over doen. Die 24 mensen kunnen er ook nog wel bij. Bovendien, en dat is het belangrijkste argument om ze wel uit te nodigen: het merendeel zal hoogstwaarschijnlijk helemaal niet naar dat feest gaan!

Ze zijn verheugd met de uitnodiging, gaan naar het stadhuis en daarna de receptie, want daar komen ze de familie tegen. Maar het zijn, schat ik zo, vijftigers & zestigers. Die staan helemaal niet te trappelen om naar een swingend feest voor driehonderd man met allemaal jonge mensen te gaan. Na de receptie, waar ze hun bekenden hebben gesproken, zijn ze dik tevreden en gaan ze weer op huis aan, anderhalf uur rijden of twee uur sporen. Het is in uw geval extra pijnlijk dat u niet voor het avondgebeuren bent uitgenodigd, omdat uw zuster en uw moeder dat wel zijn. Als enige van uw (kleine) familie valt u buiten de boot. Dat is echt heel onaangenaam en ik begrijp niet dat uw moeder of uw broer (de vader van de bruid) daar geen kritiek op hebben gehad of een stokje voor gestoken. Misschien moet u uw schoonzuster (de moeder van de bruid) hier eens op aanspreken. Een van hen zal u toch wel een uitnodiging voor ‘the whole enchilada’ kunnen bezorgen.

Bij huwelijken moet men liberaal uitnodigen en niet selectief. Er komen altijd genoeg mensen niet opdagen.

Artikelen in Bruiloft, Familie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.



Sommige HTML is toegestaan