Beste Beatrijs,
Ik ben een jonge huisarts en draag met regelmaat een spijkerbroek. De mode maakt dat de spijkerbroeken er tegenwoordig wat afgedragen uitzien (ze worden snel vaal). Ik zie er verder eenvoudig, maar netjes (en schoon) uit tijdens mijn werk. Nou las ik onlangs over een recent Brits onderzoek waaruit bleek dat nog steeds de meerderheid van de (oudere) Engelsen een spijkerbroek bij artsen niet kan waarderen en prijs stelt op officiëlere kleding. Denkt u dat de huidige patiënt zich nog stoort aan de artsen in spijkerbroek, of zou het in Nederland inmiddels alom geaccepteerd zijn?
Arts in spijkerbroek
Beste Arts in,
Ik denk niet dat er in Nederland nog mensen zijn die zich storen aan een huisarts in spijkerbroek. Iedereen onder de 65 heeft er zelf een aan of draagt iets nog veel havelozers (trainingsbroeken!), en de 65-plussers zijn allang blij met het luisterend oor van een arts, hoe hij/zij verder ook gekleed gaat. Voor het cachet en zonodig de autoriteit helpt het wel als er een witte jas overheen wordt gedragen.
Uw opmerkingen ‘Iedereen onder de 65 heeft er zelf een aan …’ en ‘… de 65-plussers zijn allang blij met het luisterend oor van een arts..’ verrasten mij en stelden mij teleur.
Ik lees graag uw rubriek ‘moderne manieren’ en vind uw reacties op de vragen meestal goed bij de tijd en waardevol. Het is echter jammer dat u zich kennelijk nog niet verdiept hebt in de omgang met 65 plussers en kennelijk ook nog niet openstaat voor hun huidige moderne leefwijze. Die is verrassender dan u denkt en moderner dan u opmerkt in uw reactie op het bovenbedoelde stukje. Het kan ook zijn dat u de huidige 65 plusser niet herkent en denkt dat zij stukken jonger zijn. Ik zou ze niet graag de kost willen geven die 65 zijn en spijkerbroeken dragen en een modern en actief leven lijden en zeker niet ‘allang blij zijn met een luisterend oor van een arts’. Voor hen geldt net zoals bij ieder ander jonger persoon, als een arts kundig is en zijn patiënten serieus neemt dan doet het er nauwelijks toe wat hij voor kleren aan heeft. Trouwens ik ken redelijk wat jonge moderne mensen die een spijkerbroek niet gepast vinden in een representatieve functie en deze dracht naar de vrijetijdskleding verwijzen. Ikzelf gebruik dus een dergelijke broek in mijn vrije tijd bij het klussen of het wandelen of fietsen, als ik naar een arts ga of boodschappen ga doen doe ik toch even iets aan wat meer representatief is. Je weet tenslotte maar nooit of je niet iemand tegenkomt waarmee je nog even ergens een kop koffie gaat drinken of gaat lunchen bij wijze van spreken.
Het is niet gebruikelijk voor mij om te reageren op artikelen in kranten maar ik stoor mij al een tijd aan de generaliserende denigrerende stijl in kranten en reclames over 65 plussers. Vele 65 plussers hebben net zo als de huidige journalisten, schrijvers en reclamemensen onderwijs genoten, soms universitaire opleiding(en) gevolgd, werk- en buitenlandse ervaringen opgedaan, kinderen grootgebracht. Wat de 65 plusser echter met kop en schouders boven de eerder genoemde categorieën mensen doet uitsteken is hun 65 en meer jarige levenservaring waaruit zij hun wijsheden van nu hebben gehaald en zich ook nog lang niet oud genoeg voelen om nog steeds bij te leren. Ik wens van ganser harte dat de generaties na mij ook op hun 67ste over hun levenservaring kunnen spreken en dan nog steeds in staat zijn om meer te willen leren en ook verder nog actief leven te kunnen lijden.
Met je antwoord aan de jeans dragende arts zit je er wel heel erg naast. Een zichzelf respecterend mens draagt nog steeds geen jeans. Zelfs niet een van 300 euro van Gucci of gekocht bij de Bijenkorf. Een arts moet zich helemaal schamen en het feit dat hij het aan je vraagt spreekt voor zich. Hij weet beter, maar…..
Zo zijn jeans nog steeds niet toegestaan op Golfclubs, een enkele in geldnood verkerende club daargelaten.
En gelukkig vormen de theaters in den Haag een goede uitzondering t.o.v. de theater is de rest van Nederland. Zelfs in het Concertgebouw worden mensen in jeans en blote buiken tegenwoordig toegelaten, hetgeen wij toch echt een schande vinden.
Wij zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Engelsen en in bepaalde gelegenheden en omstandigheden de jeans helemaal als “not acceptable” te verbieden.
Zo ga je in Engeland, zelfs niet op West-End, met jeans naar het theater, en wordt je in goede restaurants in jeans en zonder jasje – dasje niet toegelaten. Ik heb er nog nooit een gedragen en zal het ook nooit doen.
Beste Beatrijs,
In de moderne medische wereld dragen de huisartsen geen witte jas. Het motto voor de huisarts lijkt me primair verzorgd, gecombineerd met een blouse of net overhemd is het prima.
In de omgeving van het ziekenhuis zelf is de witte jas, gezien cachet, herkenbaarheid, hygiene en praktisch oogpunt (waar laat ik mijn stethoscoop) wel aan te raden.