Spring naar inhoud


De buurvrouw zeurt

Beste Beatrijs,

Onlangs hebben we onze nieuwe woning, een rijtjeshuis, betrokken. Er is een nieuwe keuken, eerder geplaatst door de vorige eigenaar. Nu klaagt de buurvrouw over geluidsoverlast van onze oven. Deze staat los van de muur in een keukenkast die tegen de gedeelde muur staat. We gebruiken de oven misschien een of twee keer per week vlak voor etenstijd. In onze ogen is dit niet buitensporig. Ze vindt het onze verantwoordelijkheid dit probleem op te lossen en vraagt om het verplaatsen van de oven. Hoe ver dienen we te gaan in het oplossen van deze kwestie?

Oven maakt lawaai

Beste Oven maakt lawaai,

Een à twee keer per week het geluid van een oven horen lijkt geen buitensporige vorm van burengerucht. In ieder geval niet zo vreselijk dat er verbouwingsmaatregelen voor genomen zouden moeten worden. Zoiets valt onder normale woongeluiden. Maar het is niet goed om botweg nee te zeggen tegen de buurvrouw, ook al zeurt ze waarschijnlijk over een kleinigheid. Het is belangrijk om de verhouding met haar goed te houden, anders komt er later meer ellende van. Ik raad u aan om de buurvrouw uit te nodigen voor een kopje thee of koffie en een uurtje de tijd te nemen om met haar kennis te maken. Wanneer u elkaar iets beter kent dan alleen een handje schudden en namen noemen, kunnen irritaties makkelijker besproken worden en wordt de kans kleiner dat ze aan kleinigheden aanstoot neemt. Investeer in een prettige burenverhouding (nodig haar uit, wees aardig, presenteer koekjes, stel belangstellende vragen, vertel wat over uzelf, praat ook het ovenlawaai) en hopelijk valt het dan wel mee.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henna schrijft

    Het is prettig wonen met buren in een goede verstandhouding. Ik drink af en toe koffie met mijn buren om het contact te bevestigen. Een volgende stap voor u is het beoordelen en meten van het geluid van uw oven. Ik ben verbaasd dat het nog niet is gebeurd. Luister vanuit het buurhuis naar de geluiden uit uw woning, meet de geluiden van de oven, dan weet u meer.
    En drink af en toe koffie, een nuttige investering!

  2. Heni schrijft

    Er kan natuurlijk ook voor gekozen worden de klacht van de buurvrouw serieus te nemen! Waarom niet als de oven aanstaat bij haar op bezoek, zodat u kunt ervaren in hoeverre de oven zorgt voor overlast.
    Het is altijd zo dat degenen die geluidsoverlast veroorzaken hier zelf geen last van hebben, maar de omgeving is een heel ander verhaal.
    Dus niet meteen afschuiven als zeuren, eerst ter plekke jezelf met het euvel confronteren.
    Daarbij kan deze mevrouw hoogsensitief zijn, dan komen (o.a.) geluiden hard binnen.

  3. Patricia schrijft

    Ik kwam ergens iets tegen over ontdreuners. Sommigen zouden geschikt moeten zijn voor drumstellen. Met een voorzetwandje van twee stenen- structuur materialen met binnenin glaswol kun je 60 db weg krijgen. Ik denk niet dat een over zó veel herrie kan maken maar als je zo veel herrie weg kan krijgen, breng dan de liefde op voor je medemens. Maak een goede beurt bij je buren en doe wat nazoekwerk op internet en dan denk ik dat je dit helemaal weg kunt krijgen. Mocht je onzeker zijn er zijn verschillende bedrijven voor akoestisch advies. Je kunt het! Veel succes.



Sommige HTML is toegestaan