Spring naar inhoud


Afleidende schermpjes

Beste Beatrijs,

Een van mijn collega’s heeft de gewoonte om tijdens vergaderingen zijn laptop mee te nemen en deze opengeklapt voor zich neer te zetten. Vervolgens neemt hij nauwelijks deel aan het gesprek. Als ik naar zijn mening over een agendapunt vraag, geeft hij die wel maar uit zichzelf doet hij niet mee. Eigenlijk wil ik vragen of hij de laptop voortaan niet wil meenemen naar vergaderingen met onze kleine groep van vier collega’s. Is dit te betuttelend? Hoe kan ik dit aanpakken zonder dat hij zich aangevallen voelt?

Liever zonder laptop

Beste Liever zonder laptop,

Ja, daar kunt u best wat van zeggen. Als u leidinggevende bent, is het helemaal makkelijk, maar ook als gewone collega kunt u prima voorstellen: ‘Zullen we afspreken om deze vergaderingen voortaan zonder beeldschermen te houden? Dan wordt er niemand afgeleid en zijn we des te sneller klaar.’ Als u spreekt over ‘schermen’, verbant u niet alleen de laptop, maar meteen ook de smartphone, waar hij anders mogelijk heen vlucht. Door het te hebben over ‘we’, houdt u het algemeen (u spreekt het hele gezelschap tegelijk aan) en zal die ene collega zich niet aangevallen voelen.

Artikelen in Collega's, Internet en e-mail, Telefoon.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Floris schrijft

    Sterker nog: het is een idee om het eens wat fundamenteler over het gebruik van telefoons etc. te hebben. Simon Sinek stelt dat je ze niet eens de vergaderzaal in moet nemen omdat het laat zien waar je prioriteiten ligt (bij het scherm) en voorkomt dat je je tot elkaar verhoudt. Het is funest voor het opbouwen van relaties.

    Dit toelaten is gewoon slecht management.

    Wel aardig: https://www.youtube.com/watch?v=HTGRMWhclgM



Sommige HTML is toegestaan