Spring naar inhoud


Geen zelfbeheersing

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik, allebei begin dertig, proberen zo veel mogelijk gezond te eten. Zo nu en dan haal ik wel eens wat lekkers in huis. Bijvoorbeeld chips, koekjes of chocola. Ik kan hier gerust een week niet aankomen, tot het weekend is en ik zin heb in een bakje chips. Of ’s avonds bij de thee een stukje chocola. Hoewel mijn man gezond eten belangrijk vindt, laat hij zich graag verleiden tot het eten van snacks. Dan blijft het niet bij één stukje chocola, maar gaat meteen de hele reep op. Mijn man geeft mij de schuld en vraagt mij deze snacks helemaal niet meer te kopen. Maar ik vind dat het ligt aan zijn gebrek aan zelfbeheersing. Hij moet zich toch kunnen inhouden en met mate wat lekkers eten?

Alles of niets

Beste Alles of niets,

Het is waar dat mensen zelfdiscipline aan de dag zouden moeten kunnen leggen met het eten van snacks of wat voor ongezonde substanties dan ook. Anderzijds beschermen veel mensen zich tegen zichzelf door helemaal geen snacks in huis te hebben/ te kopen. Dat is een prima strategie om verleidingen te weerstaan. Zelf hebt u geen last van mateloosheid en begrijpelijk vindt u het vervelend om nooit eens iets lekkers in huis te hebben, alleen omdat uw man niet tegen verleidingen bestand is. Als hij de regie van het aankoopbeleid toch al aan u afstaat, kunt u net zo goed met hem afspreken dat u bepaalde ongezondere artikelen voortaan op een andere plek opbergt in huis (een beetje verstopt). Vraag hem om er niet naar op zoek te gaan. Als hij zichzelf wil beschermen tegen te veel snacks, zal hij best bereid zijn om géén speurtocht te ondernemen. Als u zelf een stukje chocola of een bakje chips neemt, kunt u hem ook wat geven uit uw geheime voorraad.

Artikelen in Eten en drinken, Verslavingen.


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. wt schrijft

    “Maar ik vind dat het ligt aan zijn gebrek aan zelfbeheersing.”

    Oef, wat een misverstand! Een mens heeft maar een beperkte hoeveelheid wilskracht. Om je heen wordt de hele dag reclame gemaakt voor allerlei vormen van suiker. Je kan een paar keer weerstand bieden, maar na een paar keer houd het op. Het is niet voor niets dat de bevolking ieder jaar dikker wordt, dit ligt echt niet aan dat we opeens minder zelfbeheersing hebben.

    Het is echt onmogelijk af te vallen als je partner allerlei lekkernijen in huis haalt. Het advies van een geheime voorraad lijkt mij prima. Zorg wel dat als je snoept je dat uit het zicht van je partner doet, want het gaat erom dat zijn suikerzucht niet aangewakkerd wordt.

    Stap af van het idee van oneindige wilskracht en help je partner met zijn strijd tegen suikerverslaving.

  2. J te G schrijft

    Herkenbaar. Bij ons thuis ruilden, nadat de boodschappen in huis waren gehaald, mijn ouders hun favoriete snoepgoed om het voor de ander te verstoppen en pas s avond bij de koffie voor elkaar -gedoseerd- tevoorschijn te halen.



Sommige HTML is toegestaan