Beste Beatrijs,
Binnenkort gaat mijn neef trouwen en mijn moeder, mijn zus en ik zijn uitgenodigd voor de huwelijksvoltrekking in het stadhuis en de kerk en voor het feest dat ’s avonds plaatsvindt. Mijn zus en ik zijn samen met mijn neef en zijn broer opgegroeid, we logeerden vaak bij elkaar en gingen regelmatig met wederzijdse families op vakantie. Leuk dat we er de hele dag bij mogen zijn, dachten we. Het huwelijk vindt plaats in het noorden van het land en wij moeten uit het zuiden komen. Op zichzelf geen probleem; we kunnen bijtijds vertrekken, zodat we om 10.00 uur op de plaats van bestemming zijn. Maar tussen de huwelijksplechtigheid ’s ochtends en het feest ’s avonds (vanaf 20.30 uur) zit maar liefst zesenhalf uur waarin we onszelf moeten vermaken! Er is helemaal niks geregeld voor de familie. We moeten dus een keuze maken naar welk onderdeel van de bruiloft we gaan. Alleen naar het huwelijk zelf en dan naar huis vind ik wel saai. We hebben een cadeau aan te bieden, maar er is geen receptie na afloop die daarvoor gelegenheid biedt. Het is voor ons ook niet aantrekkelijk om alleen naar het feest te gaan, want die lokatie is nog verder afgelegen. Drie uur heen rijden en drie uur terug midden in de nacht. We zijn nogal teleurgesteld en we vragen ons af of deze opzet wel in overeenstemming is met wat de etiquette voorschrijft.
We willen een receptie!
Beste We willen,
Het is heel ongebruikelijk om geen receptie te houden bij een bruiloft, waarvoor mensen uit het hele land moeten komen. Alleen een feest in de avonduren is onhandig voor mensen die van ver komen en weer terug moeten. Het bruidspaar kan er niet van uitgaan dat de familie hotels gaat boeken voor een overnachting. Als er bij een huwelijk een receptie plus feest is, dan wordt het avondfeest vooral bezocht door jongeren (vrienden, collega’s en mensen uit de omgeving), terwijl de receptie overdag overwegend bevolkt wordt door ouderen, familieleden en van ver komende relaties. Het is niet erg aardig, je zou ook kunnen zeggen: schrieperig, om geen ontmoetingsgelegenheid te organiseren voor deze laatste groep. Dit is niet de manier om een huwelijksdag vorm te geven.
Nu moet u dus kiezen tussen een formele plechtigheid ’s ochtends of een feest ’s avonds. Zes uur is teveel om in een snackbar rond te hangen tot het feest begint. Ga gewoon ’s ochtends, dat is voor u al met al toch de minste moeite. Wie weet doemt er na afloop van kerkdienst of stadhuis toch nog een zaaltje op, waar men de gasten op een kopje koffie met een kaakje trakteert. U kunt bij het feliciteren van het bruidspaar best uw teleurstelling uitspreken over het feit dat er geen gelegenheid is om met andere familieleden te spreken. Zeg dat u dat jammer vindt, maar dat u nu weer terug naar huis gaat. Ga geen liedjes of sketches instuderen!
Ik vind het bovenstaande belachelijk omschreven! Je mag bij zijn dat je bent uitgenodigd. En als je het toch zo stom vindt dan zou ik vooral niet heen gaan. Ondankbaar stelletje!
ik vind het sowieso iets van het gezeur aan te trekken allemaal onzin. Als je besluit te trouwen ga je ongemerkt rekening houden met andere mensen en uiteindelijk gaat het dan iets worden wat je zelf helemaal niet wilt. stel je voor dat je het doet zoals jij wenst: gezeur krijg je toch, van familie vooral. Hoe je het doet,; het is nooit goed.
Echt nooit.
Dus trouw zoals jij het wilt en probeer je niets van het gezeur aan te trekken!!! jij en je man/vrouw trouwen met elkaar en niet met je gasten.
Inderdaad, het is toch altijd wel wat en wij kunnen het weten: 15 juli aanstaande gaan wij trouwen. En ja geheel zonder ook maar iemand erbij. De getuigen regelen we via de gemeente. Wij hebben het grootste gezeur gehad omdat mensen vonden dat wij geen rekening met ze hielden.
Ja, lekker boeiend het is onze dag die delen wij in zoals wij willen. Jammer vind ik het absoluut niet, want de mensen om ons heen bleken ons uiteindelijk het licht in onze ogen nog niet te gunnen dus hoppa, weg ermee. Nu kunnen wij het doen zoals wij het zelf willen.
Ik heb meerder bruiloften meegemaakt waarin er weinig rekening wordt gehouden met de behoeften van je gasten. Het is niet ‘jouw bruiloft’ want zonder gasten is het geen bruiloft. Het kan mensen op zo’n cruciaal moment van je leven het gevoel geven dat je niet belangrijk voor ze bent als je geen rekening met ze houdt. Gasten moeten er ook moeite voor doen om op bezoek te komen en vaak geven ze ook veel geld uit. Mijn ervaring is dat het belangrijk is om van te voren uit te spreken wat je bedoelingen zijn en te luister naar het commentaar wat ze hebben. Maak vervolgens een plan waarmee jezelf kunt leven en wat past bij de meeste gasten. Je kunt natuurlijk nooit iedereen gelukkig maken maar door te praten en je twijfels op tafel te leggen voelen gaten zich wel gerespecteerd.
@ Marieke,
Van al het geklaag van “het is MIJN dag wordt ik vaak ook moe. Ja, het is de dag van het bruidspaar , maar sommigen kunnen in egoisme doorslaan. Mensen komen van heinde en verre (ze hoeven niet te komen) om zo een dag met het bruidspaar mee te vieren. En nee men kan niet met ieder persoon rekening houden, maar rekening houden met je gasten is het mooie van gastvrijheid wat niet veel mensen snappen. Je hoeft geen diner voor mensen te regelen, met een paar broodjes heb je mensen blij.